Stanovnici Željeznog Polja: Da li je državno zemljište u Žepču ratni plijen?

Udruženje građana „Željezno Polje – Opstanak“ koje potpisuje predsjednik Muhamed Sinanović uputilo je danas otvoreno pismo na nekoliko adresa u kojima upozoravaju da zima uskoro dolazi, a njihovi problemi nakon majskih i avgustovskih poplava nisu riješeni.

– Ukupna slika ne hrabri i ne jamči da će veliki broj stradalnika zimu dočekati u svojim obećanim novim domovima. Veliki dio unesrećenih, u čije ime Vam se obraćamo, se opredijelio svoj život i egzistenciju svoje porodice da veže za sigurnija područja opštine Žepče, smatrajući da su njihova postojeća staništa nastalim klizištima životno devastirana i trajno nesigurna – navodi se u pismu, prenosi Patria.

Također, kako se navodi u pismu, državne vlasti u BiH su donijele zakonsku regulativu kojom se omogućava rješavanje naših novih životnih prostora dodjelom državnog zemljišta koje je dato na korištenje opštini Žepče. Tako su stanovnici ugroženog područja predložili lokacije poznate kao rasadnik ŠPD Žepče ili žepačko polje.

– Navedene lokacije su trajno sigurne i podobne za brzu gradnju i u jesenjem periodu, pa bi uz druge pretpostavke, vjerovatno uspjeli u trci sa zimom izgraditi svoje domove. Iz nama, za sada, nepoznatih razloga ovi naši prijedlozi nailaze na birokratski muk i odbijanje opštinskih struktura u Žepču. Pozivanjem na navodne sklopljene dogovore opštinskih vlasti sa trećima, a o našim sudbinama, ovi prijedlozi se smatraju neprihvatljivim i bivaju odbijani – navodi se u pismu, te dodaju da postoje primjeri koje mogu argumentirati da drugi već rješavaju svoje stambeno pitanje.

CentralnoGrijanje

– Imamo utisak da neki kontaminirani umovi percipiraju državno zemljište BiH kao etnički ekskluzivitet i ratni plijen i dvadeset i više godina od poznatih Vam događaja u BiH.

Otvoreno pismo upućeno je Vladi FBiH, Parlamentu FBiH, Vijeću ministara BiH, OHR-u, OSCE-u, Evropskoj komisiji, ambasadama u BiH, medijima. Između ostalog, stanovnici Željeznog Polja traže od ovih institucija „da u okviru svojih institucionalnih ovlasti i obaveza dodijeljenih međunarodnim sporazumima, ustavima u BiH i važećim zakonima ove države, a posebno zajamčenim pravima utvrđenih Konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, omogućite vladavinu prava, a ne ostrašćenih pojedinaca u općini Žepče.“

(NAP)