Šta utiče na uginuće pčela, visoke temperature ili nešto drugo?

Informacija o uticaju vremena na pčele, koju su objavili mediji iz regiona, uznemirila je pčelare sa područja općine Tuzle. Donosimo priču o tome šta zapravo utiče na pčele, visoke temperature koje nisu karakteristične za ovo doba godine ili nešto drugo.

Visoke temperature ne utiču na nestanak i uginuće pčela, potvrdili su stručnjaci te demantirali navode pojedinih medija da vrijeme, koje nije karakteristično za ovo doba godine šteti ovom izuzetno važnom insektu za čovječanstvo i prirodu. Iz Udruženja pčelara Tuzla takođe su demantirali navode o uticaju visokih temperatura na život pčela ali su istovremeno upozorili da su pčele ugrožene iz drugih razloga.

„ Pčele su ugrožene iz drugih razloga, a zapravo je riječ o prekomjernoj upotrebi hemije i hemijskog đubriva u ratarstvu i voćarstvu. Te stvari zapravo utiču na populaciju pčela i njihovo prekomjerno uginuće.“, ističe Husejn Jahić predsjednik Udruženja pčelara Tuzla.

Pčela ne daje samo med, ona je glavni oprašivač u prirodi, zbog čega je potrebno u što većoj mjeri zaštiti od uticaja hemikalija. Jahić ističe da Evropa i SAD već snose posljedice zbog nedostatka pčela koje vrše oprašivanje. Evropi trenutno nedostaje preko 13 miliona pčelinjih zajednica što u broju pčela iznosi preko sedam milijardi.

CentralnoGrijanje

„ Mi imamo sreću, ali ne zato što smo savjesniji nego zato što smo siromašni. Mi umjesto pet prskanja izvršimo jedno, umjesto što damo 500 kg đubriva po hektaru mi damo pet ili deset kilograma i zato smo još povoljniji u odnosu na Evropu.“, dodaje Jahić.

Prema navodima američkih stručnjak, najveću štetu pčelama nanosi upotreba fungicida, herbicida i insekticida, koje poljoprivredni proizvođači sve više koriste. Mišljenja su da će medonosne pčele postati žrtve smrtonosnih vrsta Nozema parazita, što u konačnici dovodi do smrti cijelih kolonija. Zbog toga iz Udruženja pčelara Tuzla ističu da pčelari povedu računa o tome gdje njihove pčele borave i utiču na svijest poljoprivrednih proizvođača.

(RTV Slon)