Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Savu

0
143

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obilježava u svim školama u Republici Srpskoj i Srbiji kao školska slava. Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.

Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namijenili vladarsku misiju. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva. Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako ostao zabilježen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Sveti Sava je napisao Tipik po kome se monasi vladaju, a napisao je i žitije svog oca, prepodobnog Simeona Mirotočivog. U Studenici je 1209. godine osnovao prvu bolnicu na području srpske države.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova. On je 1219. izdejstvovao autokefalnost Srspske pravoslavne crkve, a njegova djela “Nomokanon” (1220) i “Sinodik pravoslavlja” (1221) postala su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti.

Sava se upokojio 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu, a ostao je poznat generacijama kao osnivač i tvorac “svetosavskog pravoslavlja”.

(RTV Slon)