Srednja Medicinska škola Tuzla: Poziv na humanost – darujte organe !

Na adresu našeg portala stiglo je pismo učenika 3L razreda Srednje Medicinske škole iz Tuzle. U pismu se, između ostalog,  nalazi link za potpisivanje peticije kako bi se stanje i svijest o potrebi darivanja organa nakon smrti na nivou BiH podigli na daleko viši novi od postojećeg.

Pismo prenosimo u cjelosti.

KADAVERICNA TRANSPLANTACIJA – MEDICINA BUDUCNOSTI

Svaki čovjek se može naći u situaciji da mu zbog nesreće ili bolesti odjednom zatreba novi organ. I dok se za doniranje organa mnogi počinju zanimati tek kada se sami ili njihovi najbliži susretnu sa zdravstvenim problemima, dijalizna populacija se svake godine povećava u našoj zemlji.

Prema podacima Renalnog registra BiH za dijalizne pacijente, njih 600 kandidati su za kadaveričnu transplantaciju bubrega, a kako izgleda lista čekanja za druge organe, teško je reći. Svaki donor poslije svoje smrti može do sedam teško bolesnih ljudi pokloniti novi život, a pacijenti koji imaju sreću da dobiju organ – žive normalno godinama.  

 Organe može dati samo moždano mrtva osoba. Kadaver u pojmovnom smislu znači leš, dakle mrtav čovjek, i nema drugih donora kada je riječ o kadaveričnoj transplantaciji.

 Mogu se uzeti svi organi koje je moguće presaditi, najčešće su to bubrezi, jetra, rožnjače, koža, pluća i srce. Ne mogu se uzimati reproduktivna tkiva i organi. Nije uobičajeno, ali osoba koja potpisuje donorsku karticu može precizirati koje organe želi darovati.

CentralnoGrijanje

Troškove transplantacije u FBiH snosi Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, jer je transplantacijska medicina na vertikalnoj listi Federalnog fonda solidarnosti. Ovo se odnosi na transplantaciju u pomenutom entitetu.

Na nivou BiH potrebne su bolja organizacija i koordinacija, kontinuirani rad u edukaciji građana o potrebi darivanja organa nakon smrti u svrhu liječenja transplantacijom, jer u najvećem broju slučajeva familija ne daje saglasnost u ovom segmentu. Kako bi se to promijenilo, molimo vas da potpišete sljedeću peticiju:

http://www.onlinepeticija.com/kadaverina_transplantacija_medicina_budunosti

Čas posla, a toliko ljudskih života se može spasiti.

Učenici 3L razreda Srednje Medicinske Škole Tuzla

(Objektivno.ba)