Sreća je na strani BiH

0
117

Žrijeb za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine je bio predvidiv, nikako namješten – kao što neki uporno govore za svako moguće izvlačenje.

Zašto predvidiv? Euro će biti sa 24 reprezentacije, finansijska računica za organizatore je sasvim logična, ali i za UEFA-u.

Kada smo se već odlučili da 24 reprezentacije igraju na prvenstvu, onda neka zaista igraju najbolje i one koje će dovesti najviše navijača.

Iskustvo mi govori da je to logika, da treba mnogo vremena da se približiš velikima i onda je sve lakše. Treba se dobro “potruditi”, pa se vratiti nazad, kao što je to Latviji nakon 2004. godine uspjelo.

Dobro se sjećam Svjetskog prvenstva iz 1998. godine, koje je igrano u Francuskoj. Perfektna organizacija, stadioni vrhunski, putne komunikacije, obezbjeđenje – sve je bilo na najvišem nivou. Francuzi se neće izložiti ni velikom trošku, velike nacije čuvaju svoja blaga u ovom slučaju, stadione.

Promocija zemlje

Promocija koju je tada imala Hrvatska je, uistinu, bila nevjerovatna. Od jedne relativno nepoznate zemlje do države koju danas posjeti deset miliona turista.

Veliki broj upravo zahvaljujući nogometu, ne samo plažama. Bosna i Hercegovina će svoju promociju imati u Brazilu gdje vas danas, kada kažete da ste iz Bosne, gledaju tako čudno da pomislite kako nešto nije u redu sa vama.

Dobro, imat ćete priliku upoznati Bosnu i Hercegovinu, po dobrim igrama i najboljim navijačima. Nadam se. Za BiH žrijeb je bio povoljan sa jedne strane, a sa druge put do prvenstva, iako olakšan kada znate da možete biti i treći, a naći se na Evropskom prvenstvu, ipak nudi mnogo zamki.

Andora neće predstavljati problem, a kada tako pomislite i za Kipar, podsjetio bih vas da su imali tim u Ligi prvaka i da često u kvalifikacijama znaju iznenaditi neke favorite.

Čak mislim da bi mogli biti opasniji od Walesa, koji svojim stilom igre definitivno nama odgovara, igrali sa Baleom ili ne. Izrael je zamka: neugodni, nepredvidivi i sa mnogo opreza iz “više” razloga treba gledati na mečeve protiv Izraela.

Na kraju Belgija koja, siguran sam, jedva čeka mečeve sa bh. timom sa željom da se revanširaju za poraze u prethodnim kvalifikacijama. Nakon što je u Briselu 2005. Bosna i Hercegovina izgubila sa 4:1 u kvalifikacijama za SP 2006. godine, nanizala je tri pobjede u mečevima sa Belgijom.

Težak posao

Revanš je bio u Zenici, pobjeda sa 1:0, a onda opet kvalifikacije za SP, ovaj put u Južnu Afriku. Možda je ta pobjeda u Genku od 4:2 bila uvertira za sve ono što će reprezentacija BiH kasnije napraviti. Jedna od najboljih partija te ekipe svih vremena.

Tri dana kasnije, opet će pobijediti, ovaj put sa 2:1. U selekciji Belgije bili su i Vermaelen, Fellaini, Dembele i sa klupe je ušao mladi Hazard. Danas su obje reprezentacije neuporedivo jače, a Belgiju smatraju čak i jednim od favorita na Svjetskom prvenstvu.

Gotovo svi igrači igraju u najboljim evropskim ligama, posebno u Engleskoj. Fantastični su bili u prethodnim kvalifikacijama i ulaze kao favorit u grupi B.

Možda to i nije loše. Siguran sam da reprezentacija BiH može odigrati kvalitetno protiv Belgije, da će biti iskusnija za jedno veliko takmičenje i u konačnici smatram da će se te dvije reprezentacije zajedno plasirati na Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Realno, i ovaj put žrijeb je za BiH bio dobar, ali ne baš i za ostale reprezentacije iz regiona. Makedonija će teško na prvenstvo preko Ukrajine i Španije, dok Slovence očekuju Švicarci i Englezi, selekcije koje će igrati i na Svjetskom prvenstvu.

Povuci-potegni

Crna Gora će tražiti šansu u društvu sa Rusijom, Austrijom i Zlatanovom Švedskom, a to neće biti nimalo lako. Srbija, koja ima fenomenalne igrače, ali koji u reprezentaciji ne igraju baš najbolje, imat će težak posao u mečevima protiv Danske i Portugala, iako ni Albanija neće biti prijatno gostovanje.

Međutim, mislim da bi Srbija, ukoliko bude igrala kao u posljednjim kvalifikacionim utakmicama, trebala u društvu Portugala da se plasira na Svjetsko prvenstvo.

Reprezentacija Hrvatske, najuspješnija selekcija naših prostora, imat će težak, ali ne i nesavladiv put do “povratka u prošlost” u za njih najdražu zemlju, Francusku.

Neugodna grupa, koja nudi nagaznu minu, Azerbejdžan, zatim neugodne ali u posljednje vrijeme neuspješne Norvežane i Bugare, te favorite grupe, selekciju Italije sa kojoj, pak, Hrvatska ima sjajan međusobni bilans.

Za svaki bod će biti povuci-potegni, ali u završnici vidim Italiju i Hrvatsku. Raduju me evropska prvenstva, koja su gotovo jača nego svjetska, ali to teško da će ikada čelnici FIFA-e priznati.

Ambijent, tradicija, stadioni i sve ostalo daje nam garanciju da će EURO 2016. biti veliki spektakl. A na njemu Bosna i Hercegovina, reprezentacija koja više nije iznenađenje.

 

Sabahudin Topalbećirević za Al Jazeeru