Srbija zbog neodgovornih političara 25 godina bježi od pravog posla

Liberalno demokratska partija (LDP) i Socijaldemokrtaska unija (SDU) izaći će zajedno na parlamentarnim izborima u Srbiji koji će biti održani 16. marta. Lideri dviju stranaka Čedomir Jovanović i Žarko Korać su saopštavajući odluku o načinu …

… izlaska na izbore istakli du su ove stranke izgradile vrlo jak politički profil koji dogovara Srbiji, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Jovanović i Korać su obraćajući se javnosti na početku izborne kampanje izrazili očekivanja da će građani 16. marta na izborima donijeti ispravnu odluku.

Lider LDP-a je rekao da ne misle da imaju pravo da, kako je rekao, tapkaju u mjestu ili kalkulišu i da je LDP napravila sporazum sa SDU Žarka Koraća o nastavku saradnje.

„U politici se snaga ne mjeri samo procentima, oko sebe vidimo puno onih koji su političke sudbine gradili na rejtingu, a ne na političkim vrijednostima. Ključna potreba Srbije je da se pošteno započne posao od kojeg Srbija zbog nesposobnih, neodgovornih, nezainteresovanih političara bježi već 25 godina“, rekao je Jovanović ocjenivši da je stanje u Srbiji teško.

Čedomir Jovanović je saopštio novinarima da su pregovori sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka propali i izrazio žaljenje što, kako je rekao, drugi kalkulišu i biraju između njega i drugih stranaka i koalicija.

„Žao mi je što je politička klima u Srbiji loša, Srbija je propala zato što ju je uništila nedogovorna politika. Izbore smo uvijek posmatrali kao najozbiljnijij posao koji Srbija radi i mora da u tome bude uspješna“, rekao je lider LDP-a Čedomir Jovanović i naglasio da je put do tog uspjeha mnogo teži zbog neodgovornih političara koji su, kako je dodao, uveli dodatnu konfuziju.

Jovanović je rekao da je politička scena u Srbiji opterećena činjenicom da su „svi sa svima i svi protiv svih“.

Predsjednici LDP-a SDU, su izrazili kritike i žaljenje zbog toga što će lider LSV-a Nenad Čanak nastaviti pregovore sa Borisom Tadićem.

CentralnoGrijanje

„Čanak je izabrao Tadića, neka im bude onako kako rade i kako su radili. Vrijeme je da se uradi posao u Vojvodini. Svakome neka bude onako kako radi“, izjavio je Jovanović.

Odgovarajući na stav analitičara da će se tokom izbora voditi borba za drugu poziicju i da li isključuje mogućnost da bude partner u valdi Srpske napredne stranke, lider LDP-a je rekao da je jedina borba sa krizom.

„To me jedino interesuje, a ne da se hvatam za vrat sa Vučićem ili bilo sa kim u Srbiji. Jel postoji nešto što ja nisam rekao o Aleksandru Vučiću ili nešto što on nije rekao o meni. To guranje i mene i stranke i to guranje u neka podmukla prijateljstva, to je šteta za zemlju“, ocjenio je Jovanović.

„Daj mi posao i omogući mi da živim, biće pitanje koje će nam milioni ljudi postaviti, a koje nisu postavili ni Dačiću ni Vučiću. Nema tu prostora za pijacu“, zaključio je Čedomir Jovanović.

Predsjednik Socijademokrtaske unije (SDU) Žarko Korać je ocjenio da  situacija da je „svaka koalicija moguća“ nije zdrav politički život i da to ima svoju cijenu.

„Cijena je prije svega rušenja ugleda politike u cejlini. Prirodno je da stranke razmišljaju o koalicijama ali bi prirodno bilo da to bude dosadašnja saradnja i naravno politički programi sa dodirnim tačkama. Moguće je da postoje velike koalicije ali morate da imate odgovor biračima zašto ih pravite“, poručio je Korać na početku predizborne kampanje.

On je rekao da je nedostatak dobre atmosfere u društvu ključni problem u Srbiji i naglasio da njegova stranka neće izgubiti kritički stav, a da integracije Srbije u EU i odnosi sa Kosovom ne mogu biti alibi.

(AA)