Srbija oduzima pokretnu i nepokretnu imovinu građanima zbog neplaćene struje

Elektroprivreda Srbije – Snabdjevanje danas je počela sa prinudnom naplatom dugovanja za utrošenu električnu energiju od oko 100 hiljada potrošača. Građani i privreda Srbije su u proteklih godinu dana napravili ukupno dugovanje od oko 1,7 miliona evra zbog čega je kompanija bila primorana, kako navode, na ovaj nepopularan potez, koji je s druge strane izazvao negodovanje među građanima Srbije.

„Utuženi su građani koji nisu plaćali struju po računima koji je EPS Snabdevanje dostavio od jula do novembra prošle godine. Iznosi koji su utuženi su uglavnom do 30 hiljada dinara (oko 250 evra), mada ima iznosa i preko te cifre, a nešto manje i većih iznosa, par stotina hiljada dinara“, kazala je predsednica Komore izvršitelja Svetlana Marić.

Nakon uručenja tužbi, ukoliko se u periodu od 15 dana ne isplati dug, sprovešće se prinudna naplata. Pošto pribavi informacije o imovini dužnika, izvršitelj će odrediti najpogodnije sredstvo i predmet izvršenja.

„To može biti novčano potraživanje dužnika, kao što su plata, penzija ili nešto slično, zatim novčana sredstva koja se nalaze na deviznom ili dinarskom tekućem ili štednom računu dužnika, vrednije pokretne stvari, kao što su prevozna sredstva, čamci, automobili, motori, a pored toga, na kraju predmet izvršenja može biti i nepokretna imovina dužnika“, objasnila je Marić.

Stanovnici Beograda, barem većina njih, se ne slažu sa ovom odlukom EPS Snabdevanja, jer kako kažu „narod nema para“.

„Ne može da bude prinudna naplata, ne može. Čovek nema para, kako da mu naplatiš. Kako, ako čovek nema platu ili penziju, kako da mu naplate. Što ne idu u Medveđu dole, što ne idu na Preševo, taj dug je milion dinara, niko ništa ne plaća, ovde ljudima za dve, tri hiljade duga pišu tužbe, kako da plate“, rekao je Predrag Stojković.

CentralnoGrijanje

Stana Damjanović iz unutrašnjosti Srbije smatra da su izvršenja prinudne naplate „lopovska posla“: „Zašto ne naplaćuju firmama koje mnogo više duguju, nego stanovništvu koji su iste te firme i državnici, svi sadašnji i prošli, iskoristili i osiromašili.“

Prema riječima Gordane iz Beograda, utuživanje dužnika za struju je „skandal“, dok je njena sugrađanka Gorjana uverena da će to verovatno biti „za one najsiromašnije, a oni koji su najveći dužnici će verovatno biti pošteđeni“.

„Neka pitaju građani, koliko grad duguje toj distrubuciji i uopšte javna preduzeća i državni organi. Zna se da godinama ništa nisu plaćali. Za sto dinara tužbu, to nikada nije bilo. Ja sam matora, svašta pamtim, ali ovo nikada nije bilo“, ispričala je Gordana.

Mada u manjini, ima i onih koji smatraju da je plaćanje računa za struju “građanska dužnost” i podržavaju potez kompanije za distribuciju.

„Plaćam celoga života. Inače, na neki način treba plaćati, bez obzira na vlast, na sistem, na ostalo, izvinite, ja mislim da je to građanska dužnost. Treba smanjiti trošenje, ne moraju svi da imaju sve aparate. Bez obzira na sistem, da li se radi o socijalizmu, kapitalizmu, upotrebljavaju struju i mora to da se plati, sem ako hoćeš sam da je proizvodiš, ali i onda ćeš da platiš”, kazao je stariji Beograđanin koji nije želio dati svoje ime.

(brzevijesti.ba)