Srbija na 4. mjestu u Evropi po potrošnji alkohola

Svaki građanin Srbije u alkoholnim pićima popije prosječno 11 litara čistog alkohola na godinu, što Srbiju svrstava na četvrto mjesto u Evropi, objavljeno je u četvrtak u Beogradu. Srbijansko ministarstvo zdravstva formiralo je multisektorsko radno tijelo čija  je zadaća pripremiti nacionalnu strategiju i akcijski plan za smanjenje potrošnje alkohola i prevenciju alkoholizma do 2020.

Kako su prenijeli beogradski elektronički mediji, danas je održan prvi sastanak tog tijela, koje će se u svom radu voditi preporukama regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, koja je i ukazala na dramatične posljedice prekomjerne potrošnje alkohola.

Kako je izjavio predsjednik državnog stručnog povjerenstva za prevenciju zlouporabe alkohola i alkoholizma dr. Petar Nastasić, na temelju dugogodišnjeg praćenja štete i istraživanja razine smrtnosti kao posljedice potrošnje alkohola, “otkrivena je izravna  povezanost između potrošnje alkohola i stope općeg mortaliteta”.

CentralnoGrijanje

Nastasić upozorava kako je “Srbiji i dalje veliki problem slaba prepoznatljivost štetnosti opijanja za opće zdravlje ljudi, kao jednog od ključnih uzroka više od 60 različitih bolesti”, navedeno je u priopćenju državnog povjerenstva.

U sastavu radnog tijela nalaze se predstavnici svih ministarstava srbijanske vlade i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”.

(Fena)