Srbija je apsolutno na strani BiH

0
104

Srbija je apsolutno na strani BiH, izjavila je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom Tanja Miščević.

– Zvanični stav srbijanske politike je da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari svojih susjeda, da je za Srbiju prihvatljivo svako rješenje koje u BiH bude postignuto, te da podržava evropski put i napore ove naše susjedne države – kazala je Miščević.

Navodeći kako postoje paralelne veze sa Republikom Srpskom, ističe da su one zasnovane na Dejtonskom sporazumu i on se time ne krši.

– Nećemo birati stranu! Ali, neće Srbija stajati ni na jednu ni na drugu, ni na treću stranu kada se bude donosila bilo kakva odluka. Mi pokušavamo u svakom našem razgovoru s Evropskom komisijom i državama članicama da upozorimo na potrebu jasne perspektive integracija za svakog od naših susjeda, uključujući i BiH. Jer je to pozitivno uticalo na Srbiju u smislu napretka i prevazilaženja nekih teških stvari i poduzimanja nekih teških koraka, pa mislimo da to može imati isti takav efekat i na naše susjede. Mi smo tu spremni potpuno tehnički da pomognemo ako je bilo kakva pomoć potrebna – poručila je Miščević.

(FENA)