Srbija duguje milione maraka općinama u RS

Općine u Republici Srpskoj, Višegrad, Rogatica i Srebrenica već godinama bezuspješno čekaju da im nadležni Hidroelektrane “Bajina Bašta”, odnosno „Elektroprivrede Republike Srbije“ isplate dugovanja za potopljeno zemljište.

Da još nema rješenja na vidiku, potvrdio je i entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.

On tvrdi da su u toku razgovori s Vladom Republike Srbije da bi se, između ostalog, postiglo odgovarajuće rješenje pitanja potopljenog zemljišta i pripadajućih naknada u zajedničkom pograničnom području Republike Srpske i Republike Srbije.

– Imajući u vidu planiranu izgradnju novih hidroelektrana na rijeci Drini, u obostranom je interesu jednoznačno rješavanje pitanja naknada i dugovanja za potopljeno zemljište prema općinama s obje strane Drine, uz poštovanje Međunarodne konvencije o pravičnom korištenju međunarodnih bazena- naveo je Kovačević u odgovoru na jedno od poslaničkih pitanja.

CentralnoGrijanje

U tom smislu, kaže, vode se i bilateralne aktivnosti vlada Republike Srpske i Republike Srbije na rješavanju pitanja sistemskog usklađivanja dugovanja i naknade hidroenergetskih objekata na  Drini.

Pitanje šta Vlada Republike Srpske radi na ovom pitanju postavio je Kovačeviću poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Miroslav Kojić, navodeći da se dvadeset dvije godine ne plaćaju obaveze Hidroelektrane “Bajina Bašta”, odnosno „Elektroprivrede Republike Srbije“ prema Repubilci Srpskoj i gradovima Višegradu, Rogatici i Srebrenici.

Kojić je naveo da se radi  o desetinama miliona, čak, s kamatama, i o stotinu miliona koje treba da se isplate ovim općinama.

(Srna)