Spektaklom zatvorene 22. Zimske olimpijske igre u Sočiju

Na Olimpijskom stadionu u Sočiju (Rusija) spektakularnom svečanom manifestacijom večeras su zatvorene 22. Zimske olimpijske igre, javlja Anadolu Agency (AA).

Čelnici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i organizatori konstatirali su kako je do sada najmasovnija Zimska olimpijada (učestvovalo preko 2.800 sportista) bila veoma dobro organizirana, te da je održana uz besprijekorne sigurnosne mjere.

„Hvala Soči, hvala Rusija. Svi smo uživali. Bile su ovo Igre sportista. Doviđenja Soči. Doviđenja Rusija“, rekao je, između ostalog, Nijemac Thomas Bach, predsjednik MOK-a, zvanično zatvorivši Olimpijadu.

Inače, sportisti Rusije bili su najuspješniji na 22. ZOI osvojivši najviše medalja, njih 33, od čega najveći broj i zlatnih (13). Uz najsjajnija odličja sportistima Rusije pripalo je i 11 srebrenih medalja, te devet bronzanih.

CentralnoGrijanje

Od 88 zemalja, čiji su takmičari nastupili na borilištima u Sočiju, SAD je osvojila 28 medalja, Norveška 26, Kanada 25, Holandija 24, Njemačka 19, Austrija 17, Francuska i Švedska po 15, Švicarska 11…

Ipak, osvrtom na zlatne medalje, poslije ruskih 13, najbolji su Norvežani sa 11. Potom slijede Kanada sa 10, SAD devet, Holandija i Njemačka po osam, Švicarska šest, Bjelorusija peta, Austrija, Poljska i Francuska sa po četiri…

Olimpijadu u Sočiju posebne će pamtiti i izvanredni sportisti male Slovenije, koji su osvojilo osam medalja, od čega dvije zlatne, obje u vlasništvu njihove „heroine“ Tine Maze, alpske skijašice. Zahvaljujući srebru Ivice Kosetića u alpskoj kombinaciji među 26 zemalja koje su osvajale medalje u Sočiju je i Hrvatska.

Naredne 23. Zimske olimpijske igre održat će se 2018. godine u južnokorejskom gradu PyeongChangu, piše Anadolu Agency.