Solarni sistem u BiH globalna budućnost

0
117

Kompanija “IMAO elektrik” iz Tuzle jedna je od rijetkih koja se na području Bosne i Hercegovine bavi prirodnom obnovljivom energijom. Bosanska kompanija članica je “IMAO grupacije”, koja je osnovana u Slovačkoj i trenutno ima predstavništva u još četiri evropske države.

Patent paneli

Prema riječima direktora ove firme Midhada Rahimića, solarni sistem i obnovljiva energija su globalna budućnost, a na bh. tržište distribuiraju svoj patent hibridnih panela.

– Za grijanje vode koristi se besplatna sunčeva energija, koja putem fotonaponskih članaka proizvodi istosmjernu električnu struju, koja zagrijava vodu u spremniku. Radi poboljšavanja energetske efikasnosti, fotoenergija se koristi i za sistem svjetiljki i LED rasvjetu te se na taj način dobiva ušteda u potrošnji električne energije – kaže Rahimić.

Rahimić: Velika ulaganja

U Evropi i svijetu mnoge države ulažu u obnovljivu energiju, koja ima i ekološki značaj.

Zelena energija

– Osim kućanstva, solarni sistem ima veliki značaj u poljoprivredi, posebno u plasteničkoj proizvodnji. Proizvođači bi kontinuirano mogli proizvoditi povrće tokom cijele godine, posebno u zimskom periodu – dodaje Rahimić, naglašavajući da se u svijetu mnogo ulaže u takozvanu zelenu energiju.

Ž6 = Pomoć vrtiću u Živinicama

Za nešto duže od jedne godine, koliko egzistira firma, “IMAO elektrik” besplatno je uradio projekt zagrijavanja vode u Dječijem vrtiću Živinice, koji je, ujedno, i prvi projekt solarne energije u BiH i na Balkanu.

Projekt je koštao 15.000 maraka.

(Avaz.ba)