ŠOKANTNO OTKRIĆE: Nauka dokazala da je Biblija lažna!

Istraživanje izraelskih arheologa dovelo je u pitanje autentičnost Biblije. Oni su rešili da pomoću kamila, koje se spominju u Svetom pismu, ustanove da li su zaista pravile društvo Avramu dok je krčio put ka gradu Nahor.

Postoji 21 deo o kamilama u prvim knjigama Biblije, koji su zaintrigirali izraelske arheologe. Oni su istraživanjem kostiju ove životinje doveli u pitanje istinitost Svetog pisma i smatraju da su određeni delovi izmišljeni.

Neke od njih su prilično zapanjujuće “istinite”, kao što su priče o Avramovom slugi, koji je pronašao ženu za Isaka: “Tada je sluga levo uzeo sa sobom 10 kamila, natovarenih svim vrstama dobrih stvari svog gospodara. Uputio se ka Avramu Naharaimu i raskrčio svoj put do grada Nahor. Naterao je kamile da kleknu kod bunara izvan grada, to je bilo predveče, kada žene kreću po vodu”.

Ali, ove kamile su izmišljene, svih 10. Dva izraelska arheologa su koristeći radiometrijsko datiranje na osnovu raspada ugljenika odredili od kada potiču najstarije poznate kosti kamile i utvrdili su da su po prvi put dovedene u Izrael oko 9. veka pre nove ere.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Istraživači su ispitali drevna nalazišta proizvodnje bakra u Aravah dolini gde su kosti kamila prisutne samo u poslednjoj trećini 10. veka i 9. veku pre nove ere. Dakle 10. vekova kasnije od vremena kada su spomenute u Bibliji. O Avramovom životu arheološki dokazi ne postoje, ali mnoge religijske i naučne zajednice navode da je rođen u 20. veku pre nove ere.

Razlike između skeleta divlje i ukroćene kamile se uočavaju po kostima na nogama. Ako su one zgusnute, ukazuje na neprirodno nošenje teških tereta. Takođe, može da se odredi rod kamila, jer su muške mogle više tereta da ponesu.

CentralnoGrijanje

Svi razlozi jasno ukazuju da kamile nisu pripitomljene nigde u regionu pre 1.000 godine p.n.e. Lidar Sapir-Hen i Erez Ben-Jozef, naučnici koji su sproveli istraživanje, ističu da je pripitomljavanje kamila bilo izuzetno važno u ekonomskom smislu.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Kamile su bile sredstvo kojem su se proizvodi prenosili preko velikih regiona. Kamile su u u te predele verovatno doveli Egipćani, kada su pratili puteve Sredozemlja.

Naučnici smatraju da ovo otkriće neće biti šok za teološku zajednicu i da su oni upućeni u tematiku znaju određene činjenice neko vreme.

Istorija napisana u Bibliji predstavlja veliki deo moderne mitologije cionizma. Ideja o obećanoj zemlji zasniva se na narativima koji se zapravo nikada nisu desili.

(Telegraf.rs / Izvor: theguardian.com)