Smanjenje voznog parka i broja službenih telefona

0
113

Vijeće ministara BiH donijelo je danas set pravilnika s ciljem sistemskog uređenja i ostvarivanja budžetskih ušteda od oko 2,7 miliona KM na godišnjem nivou u oblastima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, službenih telefona i sredstava reprezentacije.

Iz Vijeća ministara BiH saopšteno je da će donošenjem pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH biti izbjegnuta različita i proizvoljna rješenja institucija BiH u oblasti nabavke automobila koja su postojala u prethodnom periodu.

Primjenom ovog pravilnika vozni park će biti smanjen za oko 100 službenih vozila koja se koriste u institucijama BiH, odnosno bit će ostvarena budžetska ušteda od oko 900.000 KM na godišnjem nivou.

Usvajanjem pravilnika o korištenju službenih telefona bit će ostvarene uštede u budžetu institucija BiH od oko 700.000 KM. Primjenom pravilnika značajno se smanjuje broj zaposlenih i državnih službenika koji će koristiti službene mobilne telefone, a bit će smanjeni i maksimalni iznosi za korištenje fiksnih telefona u institucijama BiH.

Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju za 1.104.572 KM smanjuje se godišnji limit reprezentacije za sve institucije, s tim da se Pravilnik ne odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH.

S obzirom da je za provođenje ovih pravilnika neophodno donijeti posebne pravilnike unutar institucija, njihova primjena će početi 1. januara naredne godine.

Vijeće ministara razmotrio je Pregled realizacije zaključaka Vijeća ministara BiH za period od od 1. januara do 31. decembra 2013. godine, u kojem se navodi da su od 224 zaključka realizovana 173, ili 77 posto, dok je nerealizovan 51 zaključak.

Zadužena su ministarstva i druge institucije koje nisu u cijelosti realizovale zaključke Vijeća ministara BiH da ih bez daljeg odlaganja u cijelosti provedu, te da ubrzaju aktivnosti za zaključke čija realizacija zahtijeva duži vremenski period ili saradnju sa drugim institucijama.

Zaključeno je da i ubuduće realizacija zaključaka Vijeća ministara treba da bude prioritet svih ministarstava i drugih institucija.

(Srna)