Smanjenje vojnih penzija u FBiH?

Savez udruženja vojnih penzionera u FBiH sa nevjericom izražava krajnju zabrinutost povodom vijesti o mogućem smanjenju vojnih penzija, odnosno isplatnog koeficijenta.

Ta vijest, navodi se u saopćenju Saveza, prelazi svaku moguću mjeru i granicu ponižavanja koju su doživjeli rukovodni i komandni kadar odnosno vojni osiguranici i drugi osiguranici koji su penziju ostvarili iz radnog odnosa.

”Po ko zna po koji put, a danas nažalost u miru, kategorija (uglavnom starješinskog kadra) koja je pored toga što je 1992. stala prva u redove boraca i na čelu jedinica od najniže do najviših komandi u miru postala prekobrojna i nepoželjna ponovo se nalazi na udaru birokratije i tehnokratije. Uporno se vrši diskriminacija i omaložavanje ne tako male populacije u ratu odgovornih a danas posramljenih i poniženih”, navodi se u saopćenju.

Kako navode, ”prozirnom igrom” Zijad Krnjić, direktor PIO/MIO, želi da ih uvede u onu grupu penzionera koji imaju minimalnu zagarantovanu penziju i u ”toj nakani ne odustaje zanemarući uplaćeni doprinos i stečeno pravo”, prenosi Fena.

”Cilj birokratije koja caruje fondom PIO/MIO je jasan. Primjera radi, majora sa 35 godina penzionog staža svesti na minimalnu zagarantovanu penziju od 326 KM. Da upravo to je bio prijedlog koji je ministar za socijalnu politiku zaustavio, ali dokle. Donošenje ovog famoznog dijela Zakona urađeno je, prije dvije godine u prošlom sazivu vlade FBiH, cijenimo da aktualni sastav Federalne vlade i Parlamenta ima dovoljno kredibiliteta o osjećaja za one koji su osigurali slobodu građanima i narodima BiH, te da neće sebi dozvoliti taj luksuz da uđu u ovu avanturu. Podržavavamo svaku borbu protiv kriminala, revizije ali revizije tamo gdje se troše milioni bez potrebe a ne revizije po onima koji su ovu državu branili i odbranili”, saopćeno je iz Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH.

(rtv slon)