Sloveniji hitno treba pomoć, četvrtina ljudi nema struje

0
106

Led je i u Sloveniji izazvao strahovitu štetu: sloj leda koji je ponegdje debeo i do pet centimetara, bez struje je ostavio oko četvrtinu svih kupaca električne energije, a procjenjuje se da se opskrba neće normalizovati čak dvije sedmice.

Ponegdje je otežana opskrba pitkom vodom i mobilne mreže su izvan funkcije zbog oštećenja antena i nedostatka struje, a juče je dvije trećine škola bilo zatvoreno. Ukupna šteta u šumama je golema: srušena stabla i slomljene grane po ukupnoj drvnoj masi mogu se usporediti s ukupnom godišnjom redovnom sječom, procjenjuje Zavod za šume Slovenije.

Zbog oštećenja na električnoj mreži Slovenija je zatražila hitno slanje velikih agregata iz susjednih zemalja: iz Njemačke su juče stigla tri, iz Austrije 27, a iz Češke jedan. Manje agregate je ponudila i Hrvatska, dok su iz Mađarske i Italije javili da zbog teškoća na vlastitom području nemaju slobodnih agregata.

Zbog razmjera oštećenja na električnoj mreži iz Elektro Slovenije (ELES) poručuju da će im za normalizaciju opskrbe biti potrebna i do dvije sedmice, a sva oštećenja možda neće biti otklonjena ni do kraja aprila.

– Na tlu je oko 500 tona željeza, kabela i dalekovoda – rekao je Marko Hrast, ELES-ov direktor za infrastrukturu. Na području Elektre Ljubljana bez struje je juče prijepodne bilo 70 hiljada korisnika, a u ostatku zemlje njih još gotovo 50 hiljada.

Srećom, zasad nema smrtnih slučajeva, ali nadležni upozoravaju građane da se ne približavaju palim električnim vodovima te da vode računa o opasnosti od trovanja ugljik monoksidom od agregata budući da je u bolnicama već završilo nekoliko osoba.

 

(24sata.hr)