Sklapanje mira s palestincima: Netanyahu nema petlju

Lider izraelske opozicije Isak Hercog ocijenio je danas da premijer Benjamin Netanyahu shvata da bi sklapanje mira s Palestincima bilo mudar potez, ali je dodao da nije siguran da Netanyahu ima “petlju” da to uradi. Hercog je rekao novinarima da će njegova Laburistička partija lijevog centra obezbijediti sigurnost Netanyahuu ako se njegovi desničarski koalicioni partneri pobune u slučaju napretka mirovnih pregovora, obnovljenih krajem jula, poslije tri godine zastoja.

Lider opozicije se inače sastaje najmanje jednom mjesečno s Netanyahuom.

On smatra da je Netanyahu lider koji “razumije stvarne rizike” s kojima se Izrael susreće bez mirovnog sporazuma, ali istovremeno nije siguran da Netanyahu “ima petlju da to uradi”.

Za sada nije bilo opipljivog napretka u pregovorima koji se vode pod sponzorstvom SAD.

Isak Hercog je izabran za lidera laburista u novembru i njegov je krajnji cilj da zamijeni Netanyahua.

Međutim, Hercog je najavio da bi podržao Netanijahua ako istinski nastoji da sklopi mir s Palestiscima.

“Nisam siguran da ima političku sposobnost ili da osjeća da ima političku sposobnost. Ja pokušavam da ga ohrabrim da bude dovoljno hrabar da preduzme te korake”, rekao je Hercog stranim novinarima, odbivši da diskutuje o detaljima.

Prvobitno je bilo planirano da se do kraja aprila postigne sporazum, a sada je to rok za donošenje okvira sporazuma, navodi Asocited press.

CentralnoGrijanje

Palestinci teže da osnuju nezavisnu državu u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Iako je Netanyahu odustao od svog dugotrajnog protivljenja takvoj državi, on želi da zadrži dijelove Zapadne obale i kaže da neće da dijeli kontrolu nad istočnim Jerusalimom, gdje se nalaze sveta mjesta za sve tri velike religije, prenose agencije.

On takođe traži da Palestinci priznaju Izrael kao jevrejsku državu, što oni odbijaju jer će podriti prava na povratak palestinskih izbjeglica.

Palestinci ga optužuju da oklijeva i da ne pregovora u dobroj vjeri jer širi jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i anektiranom istočnom Jerusalimu, gdje već živi više od pola miliona jevrejskih naseljenika.

Hercog takođe misli da širenje naselja podriva mirovne napore, ali takođe da postoji “jedinstvena” i “zlatna mogućnost” da se sada postigne mir.

“Međutim, ako ne budemo imali sreće i ne bude bilo napretka definitivno mislim da ćemo zamijeniti vladu i brže nego što narod očekuje”, rekao je Hercog, dodavši da Netanyahu mora da odluči da li je lider ili političar.

(Vijesti.ba)