SKANDAL: Zaustavljeni šleperi puni zabranjene GMO stočne hrane!

0
263

Inspekcijski organi u Bosni i Hercegovini od jučer su na nogama, nakon što su analize u ovlaštenim laboratorijima potvrdile njihove sumnje da se u posljednje vrijeme u BiH masovno uvozi zabranjena genetički modificirana (GM) sojina sačma, saznaje “Dnevni avaz”!

Ovaj proizvod, naime, upotrebljava se u ishrani stoke i peradi, pa se strahuje da su GM supstance dospjele i do proizvoda životinjskog porijekla koji se koriste za ljudsku ishranu.

 Veliki uvoz

U svojevrsno vanredno stanje uvjerili smo se jučer u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZIP), čiji je direktor Ibrahim Tirak u vrijeme naše posjete neprestano bio na telefonskoj vezi s inspektorima na terenu i s kolegama iz Republike Srpske i Distrikta Brčko, uvodeći vanredne mjere i izdajući naredbe o zaustavljanju sumnjivih pošiljki na granici.

Kako nam je kazao, afera je otkrivena prije desetak dana, kada je najprije na graničnom prijelazu Orašje primijećen enorman uvoz sojine sačme. Zbog toga je odlučeno da se uzimaju uzorci iz svakog desetog šlepera i da se pošalju na analizu u Federalni zavod za poljoprivredu u Sarajevu, koji je akreditiran za takve analize. Najcrnje sumnje potvrđene su nakon što su inspektori iz Zavoda obaviješteni da je svaki kontrolirani uzorak, njih petnaestak, pozitivan na genetički modificirane organizme (GMO).

– Do sada smo sumnjive pošiljke puštali pod carinski nadzor, što je značilo da roba ne može u promet dok od nas ne dobije papire, ali s obzirom na to da smo svjesni da, kako stvari stoje, papire niko neće dobiti, od danas (jučer, op. a.) naredili smo svim carinarnicama i graničnim prijelazima da kamioni moraju čekati dok ne bude utvrđeno stanje. Nijedan kamion ne može napustiti terminale dok ne bude utvrđeno stanje. Ovo drukčije, očito, ne možemo zaustaviti – kazao nam je Tirak.

Niska cijena

Pojasnio je da se vjerovatno radi o dobro organiziranom lancu uvoza, s obzirom na to da su, kada su naredili da se uzimaju uzorci na GP Orašje, uvoznici sporne soje masovno pokušavali uvoz na GP Bosanska Gradiška. Kada su i na ovom prijelazu počeli uzimati uzorke, ponovo su uvoz pokušavali preko Orašja. Tirak je istakao da je lanac uvoznika vrlo zamršen, s obzirom na to da je roba porijeklom iz Latinske Amerike, odnosno Brazila, u velikim količinama je dopremljena do slovenske luke Kopar, a razne firme iz regiona dalje se pojavljuju kao distributeri, izvoznici, uvoznici…

ibrahim-tirak-za-avaz-09-is

Tirak: Izdao naredbu

Budući da je uzorak uziman sa svakog desetog šlepera, a da su ostale količine sojine sačme već uvezene na tržište BiH, Tirak je najavio da će izdati naredbu za unutrašnju kontrolu kako bi bilo utvrđeno kome su uvoznici dalje prodali sporni proizvod. One koje kupuju sojinu sačmu poziva na oprez te kaže da im reper treba biti cijena, s obzirom na to da je ona genetički modificirana i do dva puta jeftinija od prirodne.

Uključit ćemo i organe gonjenja

Upitan na koji će način biti sankcionirani uvoznici genetički modificirane sojine sačme, Tirak je objasnio da će učiniti sve da pronađu uvezene količine, da istraže način i motiv uvoza te ima li elemenata krivičnog djela.

– Ako namjera bude svjesna, uključit ćemo i organe gonjenja – kazao nam je Tirak, objašnjavajući da će sporne količine sojine sačme biti uništene, odnosno vraćene odakle su i došle.

– Kontrole će biti žestoke – poručio je Tirak.

Niko nema odobrenje

Agencija za sigurnost hrane BiH zahtjeve za stavljanje genetički modificirane hrane za životinje prvi put na tržište Bosne i Hercegovine počela je dobivati od prošle godine.
No, kako je kazao Tirak, nijedan zahtjev nije prošao zakonsku proceduru, odnosno do sada nije izdato nijedno rješenje kojim se dozvoljava uvoz, što znači da je zabranjen.

(Avaz)