Sjednica Vlade FBiH završena bez konkretnih zaključaka

0
183

Hitna sjednica Vlade Federacije BiH /FBiH/ na kojoj su razmatrani načini prevazilaženja situacije koja je nastala smjenom ministra finansija Ante Krajine, završena je bez konkretnih zaključaka.
Krajina je rekao novinarima nakon sjednice da je odlučeno da se sačeka nekoliko dana, tokom čega će se pokušati pronaći rješenje, javili su federalni mediji.

Krajina je istakao da se nada da će se u tom periodu pronaći rješenje, ne zbog njega lično, nego zbog stanja i života u Federaciji BiH.

Prema njegovim riječima, to rješenje može, a i ne mora uključivati lično njegovu poziciju, ali mora obezbijediti funkcionisanje federalnih institucija.

Premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je da je i Kancelarija visokog predstavnika u BiH preduzela aktivnosti za rješavanje ovog slučaja, koje bi trebalo da ubrzaju čitav proces.

On se nada da se ovaj slučaj neće negativno odraziti na rejting Federacije BiH kod međunarodnih finansijskih institucija.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir donio je 3. januara odluku o razrješenju ministra finansija Federacije BiH Ante Krajine, zbog odgovornosti za neisplaćivanje naknada za invalidnine pripadnicima HVO-a.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko juče je ponovo pozvao Budimira da poništi svoju odluku o smjeni Krajine, ili da odluku izmijeni tako da osigura da on može i dalje obavljati funkciju do imenovanja nasljednika ili dok sud ne odluči drugačije.

(Srna)