Šizofrenog supruga Omišanka okrutno iskasapila nožem

0
122

U Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine jučer se na sjednici razmatrala žalba odbrane Lorele Šebek (22) iz Omiša, koja je osuđena na 15 godina zatvora zbog ubistva svog nevjenčanog supruga Franje Lovrića 22. novembra 2012. u kući Joze Lovrića u mjestu Donja Večerska u Vitezu.

Gubitak krvi

Na presudu Kantonalnog suda u Novom Travniku žalilo se i Tužilaštvo, koje smatra da je kazna preblaga. U presudi koja je pročitana prije sjednice, rečeno je da je ubistvo izvršeno na okrutan način, sa 13 uboda nožem. Nadalje se navodi da je Lorela napala Lovrića nožem, nanijevši mu povrede. On se sklanjao od nje, bježeći u druge prostorije, a ona ga je pratila i iznova ubadala i sjekla. Šebek je ostavila Lovrića bez pomoći i napustila kuću, a on je preminuo istog dana usljed gubitka krvi, navodi se u presudi.

 

Federalna tužiteljica Hajrija Hadžiomerović-Muftić kazala je da u potpunosti podržava žalbu koju je uložilo Tužilaštvo u Travniku te je predložila da se žalba odbrane odbije.

– Naš je stav da je kazna blago odmjerena. Čitajući žalbu odbrane, nisam primijetila da su obrazloženi navodi za bitne povrede u postupku. Smatram da se mora preispitati odluka o sankciji te da se donese nova, koja će postići svrhu kažnjavanja – pojasnila je tužiteljica Hadžiomerović-Muftić.

Lorelin branilac, advokat Bekir Ferizović također je obrazložio navode iz svoje žalbe.

Izrazila kajanje

– Odbrana u cijelosti ostaje kod odgovora na žalbu koju smo dostavili. Odbrana smatra da je presuda nejasna i neosnovana. Sud je prilikom utvrđivanja odgovornosti moje klijentice morao uzeti u obzir da je tada imala samo 21 godinu. Oštećeni je bolovao od šizofrenije, bio je daleko snažniji i razvijeniji od nje. Oduzeo joj je putovnicu, ličnu kartu, mobitel i maltretirao ju je. Odbrana, također, naglašava da nam tokom postupka nije dozvoljeno da saslušamo kao svjedoka bivšu Lovrićevu suprugu, jer je i nju tukao i maltretirao. Ona se, jednostavno, branila od neuračunljivog i snažnog muškarca – kazao je Ferizović.

Lorela se složila s navodima svog advokata te izrazila kajanje zbog svega što se desilo, jer je morala braniti svoj život.

Franjo je u Vitezu upoznao konobaricu Lorelu Šebek i ponudio joj brak. Lijepa Lorela je pristala biti s Franjom koji je imao veliku mirovinu iz Švicarske.

 

(Avaz.ba)