SIPA-ina akcija hapšenja zbog korupcije: Uhapšeni i državni službenici

0
126

Dva visokopozicionirana pripadnika Službe za strance uhapšena su u akciji “Pelegrino”, koja se provodi po nalogu Tužilaštva BiH.

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e proveli su akciju na širem području Mostara i Hercegovine te lišili slobode više osoba i izvršili pretrese na oko 10 lokacija.

Lišeno je slobode šest osoba i izvršeni su pretresi u općinama Mostar, Grude i Čapljina.

Aktivnosti su provedene u okviru istrage o krivičnim djelima organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i iznude, a među osobama lišenim slobode su i službene osobe, dva visokopozicionirana pripadnika Službe za poslove sa strancima (SPS BiH).

Provodeći istragu u predmetu kodnog naziva “Pelegrino” otkrivena je organizovana kriminalna grupa, u kojoj je više osoba vršilo zloupotrebe službenog položaja i iznude koje su u vezi s boravkom i radnim statusom stranih državljana u BiH.

Osobe lišene slobode u ovoj akciji se sumnjiče da su izvršile krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH, zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH i iznuda iz člana 295. KZ-a FBiH.

Postupajući tužilac će u zakonskom roku ispitati osumnjičene i nakon toga će odlučiti hoće li prema Sudu BiH uputiti zahtjev za određivanje mjere pritvora.

(BHRT)