SIPA i OSA na tragu hakerima

Najnovija meta je portal avaz.ba. Redakcije portala sumnjaju da su svi napadi povezani. U cijeli slučaj uključili su se i SIPA i OSA.

Osoba potpisana kao „Anonymous Balkan” poslala je 05.januara 2014. godine redakciji portala Klix.bazahtjev za objavu vijesti s navodnim apelom za pomoć izvjesnom „Ajetu“. Nakon pritiska na uredništvo portala, prijetnji i ucjena, uslijedio je niz hakerskih napada na portal Klix.ba, čime mu je onemogućen slobodan rad. Identičnim prijetnjama, ucjenama i hakerskim napadima izložen je i portal Tuzlanski.ba.

Napad na portale ne samo da predstavlja kriminalni akt prijetnje, iznude i ucjene, već i napad na slobodu medija i slobodu informisanja, te drzak pokušaj ograničavanja slobode izražavanja miješanjem u uređivačku politiku medija.

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, kao samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije čiji je zadatak zaštita medija od političkih, ekonomskih i svih drugih oblika pritisaka koji ugrožavaju slobodu medija i informisanja, zahtjeva od Federalne uprave policije sprovođenje brze, efikasne i transparentne istrage, otkrivanje identiteta počinitelja hakerskog napada na portale i njihovo najstrožije kažnjavanje.

CentralnoGrijanje

Samo ovakav pristup biće jasna poruka države da neće tolerisati napade na slobodu informisanja i izražavanja i da je jasno opredjeljena za poštovanje ključnih demokratskih vrijednosti – slobode medija, vladavine prava i odgovornosti prema javnosti, saopštio je Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH.

(tuzlanski.ba)

[youtube youtubeurl=”UVevrQVnlms#t” ][/youtube]