Sindikat visokog obrazovanja traži hitnu smjenu Vlade TK

Sindikat visokog obrazovanja TK poziva Skupštinu Tuzlanskog kantona da „odmah pokrene proceduru za smjenu tzv. Vlade eksperata Tuzlanskog kantona“.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

„Vlada sistemski izlazi iz okvira svojih ovlaštenja. Nenamjenski protivzakonito troše budžetska sredstva i donose akte kršeći propise i procedure, iako je tzv. ekspertskoj Vladi TK ostalo još samo 20 dana mandata. Od eksperata zahtijevamo i očekujemo samo jedan potez: neopozivu ostavku. Zbog kršenja zakona, korupcije u radu Vlade i antinarodnog djelovanja Sindikat će uputiti krivične prijave protiv tzv. eksperata, a Komisiji za borbu protiv korupcije Skupštine Tuzlanskog kantona uputit će se zahtjev za pokretanje postupka.

Pala je i posljednja maska sa lica takozvane Vlade eksperata Tuzlanskog kantona. Umjesto bavljenja suštinskim problemima poplavljenih, nezaposlenih i gladnih građana eksperti su se zabavili posljednjih mjeseci udomljavanjem podobnih stranačkih kadrova u školama i na Univerzitetu u Tuzli.

CentralnoGrijanje

Vlada u kojoj sjedi pet doktora, profesora univerziteta okomila se u misiju uništenja javnog visokog obrazovanja, ubijajući jedini javni univerzitet na kantonu i otvaranjem novih privatnih univerziteta po modelu koji gledamo širom BiH posljednjih godina. Očigledno su stranke tzv. ekspertima obećale nove mandate ili druge pozicije ako završe prljavi posao do izbora.

Vlada zasijeda danonoćno u nastojanju da od ponedjeljka uvede nove Standarde i normative u visokom obrazovanju. Eksperti će uvesti svoje standarde sa dva prosta i očita cilja: zaposliti desetine stranačkih kadrova na Univerzitetu u Tuzli i dati osnovu da se otvore novi privatni univerziteti bez elementarnih kriterija. Ako Vlada usvoji nove Standarde sindikati visokog obrazovanja će pokrenuti inicijativu za obustavu nastave na Univerzitetu u Tuzli.

Onima koji mijenjaju svaka dva dana isti konkurs za prijem zaposlenih u osnovnim i srednjim školama sasvim normalno izgleda usvojiti preko vikenda standarde koji će se primjenjivati od ponedjeljka. Univerzitet u Tuzli ionako grca u vlastitim problemima, a tzv. eksperti će odsvirati posmrtni marš za ono malo dostojanstva i digniteta koji se sa teškom mukom jedva uspijeva baštiniti na Univerzitetu. Zajednica profesora i asistenata okupljena u Sindikatu visokog obrazovanja TK srami se svojih petoro kolega i odriče bilo kakve veze sa korumpiranim ministrima i premijerom Vlade TK koja je zloupotrijebila narodne proteste da zauzme fotelje i obavi prljavi posao za stranke koje stoje iza ove Vlade“, navodi se u saopćenju.

Sindikat visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona