Šešelj opet tražio da ga puste na slobodu

0
151

Haški tribunal objavio je danas da je primio žalbu lidera Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislava Šešelja u kojoj traži obustavu sudskog postupka protiv njega i puštanje na slobodu ili vraćanje njegovog postupka na početak.

Šešelj je zatražio od Žalbenog vijeća da poništi odluku od 13. decembra 2013. godine o nastavku suđenja i da konstatuje kršenje njegovih prava na pravično i ekspeditivno suđenje i pusti ga na slobodu ili da novi sudija Madiaje Nijang pokrene postupak od početka, prenijeli su beogradski mediji.

Pretresno vijeće naložilo je nastavak postupka protiv Šešelja sa novoizabranim sudijom Nijangom, koji je zamijenio sudiju Frederika Harhofa, izuzetog iz predmeta na Šešeljev zahtjev, zbog pristrasnosti.

Lider SRS nedavno je operisan zbog karcinoma debelog creva, a pronađene su i metastaze na limfnim čvorovima, koji su odstranjeni. Lider SRS je u pritvoru Haškog tribunala od 2003. godine, kada se dobrovoljno predao tom sudu.

Optužnica ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Vojvodini, Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1993. godine.

(avaz.ba)