Šešelj njemačkom novinaru otkrio kako je u KPD Zenica dobio nadimak “Balerina”

0
14

Novinar “Frankfurter Allgemeine Zeitunga” Mihael Martens (Michael) prije nekog vremena usudio se postaviti Vojislavu Šešelju pitanje koje mu se već dugi niz godina niko nije usudio postaviti.

Od 1984. Šešelj je robijao u KPD Zenica, gdje su ga navodno seksualno zlostavljali. Iz zatvora je izišao kao sasvim drugačiji čovjek.

Zatvorska kazna

Martens je Šešelja pitao odakle mu nadimak “Balerina” koji su mu nadjenuli dok je u 1980-ima gulio osmogodišnju zatvorsku kaznu u KPD Zenica.

Bivši Šešeljev politički suradnik Dragomir Olujić novinaru je savjetovao da mu to pitanje ne postavlja jer ga je Šešelj, navodno, dobio zato što su ga tokom robijanja opetovano silovali.

Čuvši pitanje, Šešelj je ostao potpuno miran.

– Komunisti ostaju komunisti. Oni su tu priču lansirali kako bi me diskreditirali, ali to uopće nije istina… U zatvoru su me samo jednom pretukli čuvari, osmog dana štrajka glađu, a ja im nisam pružao nikakav otpor – odgovorio je Šešelj.
Činjenica je u svakom slučaju da Šešelj pitanje nikada nije volio jer, kako je napisao novinar, on potječe iz nasilničkog patrijarhalnog miljea koji seksualno zlostavlja, ali njih, jasno, nikada seksualno ne zlostavljaju.

Olujić ne tvrdi da je priča o silovanju zasigurno istina, ali zna da su ga u zatvoru doista tako zvali, kao i to da je Šešelj iz zatvora izišao kao sasvim drugačiji čovjek. U zatvoru je završio 1984. kao energični mladi komunistički intelektualac, a izišao je kao nasilni najradikalniji srpski nacionalist 1990-ih koji je odjednom stao mrziti Hrvate i Muslimane rijetko zabilježenom žestinom.
Teško bolestan

Njemački dnevnik podsjetio je da je Šešelj rođen 1954. u Sarajevu, da je bio najmlađi doktor prava u bivšoj Jugoslaviji i da je bio docent na katedri za političke znanosti na Sveučilištu u Sarajevu. Šešelj danas tvrdi da u zatvoru nije završio zbog protudržavnih akivnosti, nego zato što je, kako tvrdi, raskrinkao naučni rad izvjesnog visokog državnog funkcionera kao plagijat.

Šešelj je u intervjuu za “Frankfurter Allgemeine Zetung” rekao i to da je bolovao od raka debelog crijeva, ali da se izliječio.

Rekao je i to da su mu vremenom otkrili metastaze u jetri, ali da ga ni to ne brine ni najmanje jer su metastaze prestale rasti; jedna je duga pola centimetra, druga devet milimetara.

(Avaz)