SENF: NI SLUTILI NISTE ŠTA SVE MOŽE UČINITI ZA VAŠE ZDRAVLJE

Prijatni miris i ukus nisu sve što posjeduje senf. Ujedno je to i odlično sredstvo za neke boljke.
Ukusni senf dobija se mljevenjem sjemenki crne i bijele slačice uz dodatak vinskog sirćeta, šećera i začina. On je odličan izvor bjelančevina i selena, dobar je izvor vitamina E, magnezijuma, gvožđa i fosfora.

Iako je ljeto skoro prošlo, nije loše da ovo zapamtite za sljedeću sezonu. Kada izgorite na suncu odlično je da se namažete debelim slojem senfa i bolovi i neprijatno crvenilo će se smanjiti.
U slučaju da ste prehlađeni i da vas grebe grlo, pomiješajte senf, pola limuna, pola kašike soli i meda i pola šolje vrele vode. Nakon 10 minuta, kada se tečnost ohladi, uzmite gutljaj. Ova mješavina nema baš prijatan ukus, ali je jako efikasna u borbi protiv prehlade i grlobolje.
Senf će vam pomoći i da opustite mišiće koji vas bolje poslije, recimo, pretjeranog vježbanja. Ako osjećate bol kroz cijelo tijelo, napravite sebi kupku. Pomiješajte dvije kašike senfa, kašiku morske soli i smjesu istresite u kadu sa vodom. Nakon ove kupke, poželjno je da se istuširate i isperete, kako biste sa tijela uklonili miris senfa.
Ako patite od bolova u donjem dijelu leđa, pomozite sebi sa jednostavnom pastom koja se pravi od sjemena slačice i dva puta više brašna. Ove sastojke lagano pomiješajte sa malo tople vode i nanesite na bolno mjesto. Zamotajte zavojem ili krpom i tako držite pastu oko pola sata, a onda isperite toplom vodom.
Biljka slačica ujedno stimuliše apetit i varenje i pročišćava sinuse na jednak način kao i čili papričice.

CentralnoGrijanje

Ipak, previše ljutog senfa može da iritira sluzokožu crijeva ako je osjetljiva. Zato, oprez, i u ovome, kao i svemu drugome što preporučujemo – savjetujemo umjerenost.

(RTV Slon)