“Sejdić-Finci”: Nova runda na temeljima iz Praga

0
80

Ni 10 sati pregovora s bh. političkim liderima nije bilo dovoljno da komesar za proširenje Evropske unije iza pola noći objavi da je makar određeni pomak napravljen.

Kako „Dnevni avaz“ saznaje, koplja su se lomila unutar između bošnjačkih i hrvatskih stranaka o modalitetima izbora za Predsjedništvo BiH. 

Dodikov odlazak 

U svojoj izjavi negdje oko 21.30 predsjednik RS Milorad Dodik rekao je:

– Mislim da su se definirale stvari vezano za to da je Federacija BiH jedna izborna jedinica, da se direktno biraju dva člana Predsjedništva BiH. Ostalo je da se definiraju dva područja u okviru FBiH, gdje predstavnici hrvatskog naroda traže da se u Ustav BiH ugradi mehanizam, da se kaže da u dva izborna područja isti konstitutivni narod ne može biti većina.

To na neki način smeta Bošnjacima – prenio je Dodik.

On je dodao i da je komesar File strankama dao rok od 30 minuta da se dogovore, inače „slijedi razlaz“.

No, to se nije desilo ni do jedan sat iza pola noći. Dodik je otišao već oko 21.30, a ostali su nastavili razgovore.

Zanimljivo je da je tokom sastanka, koji je počeo u 15 sati u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, bila samo jedna duža pauza oko 18.00. Kraćih prekida (za kafu) bilo je nekoliko puta do dugo u noć.

– Bit će ovo duga noć – jedna je od poruka koju je „Dnevni avaz“ dobio od jednog od učesnika razgovora.

Lideri i politički predstavnici sedam najjačih stranaka u BiH, uz medijaciju Filea, ali i zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Hojta Brajana Jia (Hoyt Bryan Yee), nastojali su približiti svoje stavove.

Ji je ovog puta sjedio u istoj prostoriji s Fileom.

Tokom prošlog sastanka u Pragu, on je bio u susjednoj sobi i vodio bilateralne sastanke s stranačkim delegacijama. Američki iskorak u Sarajevu tumači se i rastućim interesom administracije Baraka Obame (Barack) da se rješenje pronađe.

Kako nam je preneseno, Ni tokom višesatnih razgovora nije uzimao učešće u diskusijama.

– On samo sjedi, sluša, povremeno nešto zabilježi… Ne progovara ni riječ – preneseno nam je iz sobe za sastanke u Delegaciji EU u BiH.

Privrženost EU 

Čelnici stranaka ili njihovi predstavnici pred početak jučerašnjih razgovora dali su izjave medijima. Izjavu je novinarima dao i komesar File.

– Došao sam kako bih potcrtao važnost kontinuiranog angažmana EU sa BiH. Mi želimo pomoći BiH da napreduje na evropskom putu. Razgovaramo o načinima na koje ćemo riješiti ovo otvoreno pitanje koje već dugo stoji na putu BiH ka EU – to je slučaj „Sejdić – Finci”. To je pitanje nediskriminacije. Nema limita kada je u pitanje angažman EU u BiH i u pomoći građanima. Nadam se jako da će političari BiH pokazati da nema limita u postizanju kompromisa kojim će se BiH omogućiti da napreduje ka EU – rekao je File prije početka sastanka. 

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović ocijenio je da nade za rješavanje presude „Sejdić – Finci“ uvijek ima, ali manje nego na početku.

– Očekujem odlučniji stav komesara Filea – kazao je Izetbegović.

Dragan Čović, prvi čovjek HDZ-a BiH, nije bio optimista da se dogovor može postići. On insistira na striktnom poštivanju principa dogovorenih u Briselu 1. oktobra, posebno stava 5. da niko drugome ne bira predstavnike.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, također, nije bio siguran da će konačni dogovor biti postignut.

Prvi čovjek SDS-a Mladen Bosić smatrao je da je dogovor neophodan, a nade polaže i u predstojeće glasanje u Parlamentu BiH.

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, koji je posljednji došao na sastanak, u prolazu je novinarima dobacio da je došao da vidi šta se može postići.

(avaz.ba)