Šeici koji u Srbiju ulažu bogatstvo

Uz šeike Muhameda bin Zajeda i Kalifa al Mubaraka, u Srbiji bi trebalo da ulaže i bogataš iz Dubaija.

Ovaj šeik, za srbijansku javnost nedovoljno poznat – Muhamed al Abar, trebalo bi da finansira projekat „Beograd na vodi“ iznosom od čak 3,1 milijardu dolara. To, mada suma djeluje slično, nije onih tri milijarde dolara koje bi, opet po najavama, trebalo da stignu kako bi nam pomogle da se sačuvamo od bankrota. Te milijarde su još u najavi, mada su uredno unesene u plan budžeta za ovu godinu, kao izvor pokrivanja državnog minusa.

Al Abar bi, kako kaže potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, trebalo da uloži, ipak, znatno manje od iznosa koji je pominjan kao neophodan za izgradnju „Beograda na vodi“. Procjenjeno je da će nam za taj posao biti potrebno čitavih osam milijardi dolara. Prvi čovjek zadužen za taj posao Srđan Ruper za „Blic“ kaže da će taj novac, ipak, biti dovoljan.

– Sasvim dovoljno za infrastrukturno opremanje, raščišćavanje, izmještanje željeznice i autobuske stanice. Mi za to nećemo uzimati kredit, već ćemo imati svjetsku kompaniju spremnu da investira – kaže Ruper.

CentralnoGrijanje

Od ranije najavljenih investicija iz Emirata, realizovana je saradnja „Etihada“ i „Jat ervejza“, iza čega stoji šeik Mohamed bin Zajed, a za 1,5 miliona eura kompanija princa Abu Dabija kupila je stari hotel Jugobanke na Kopaoniku.

U Srbiju je dolazio i šeik Kaldun Kalif al Mubarak, direktor „Mubadale“. Ulaganje u istraživački IT centar i fabriku čipova i komponenti za avione još je samo na papiru.

(Avaz/Foto: Blic)