Šehić: Političke stranke zloupotrebljavaju ankete, a volja građana pokazat će se na izborima

Rezultati ankete koju je radila agencija „Ipsos“ za potrebe Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) krajem juna 2014. godine izazvali su različite reakcije kako političara tako i analitičara. Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije BiH i predsjednik Foruma građana Tuzle smatra da rezultate predizbornih anketa ne treba prihvatiti apsolutno na način kako se to vrlo često zloupotrebljava od političkih stranaka, piše bh. novinska agencija Patria.

– Moram reći da se ankete naručuju i što je pogubno naručuju se čak i rezultati što može biti jedna vrsta pritiska na građane/birače odnosno manipulacija biračima. Anketa kao anketa ne mora održavati istinsku izbornu volju građana BiH, ali će u tom trenutku reći šta misle. Međutim, stvarna izborna volja, javno mnijenje pokazuje se na dan izbora – kaže Šehić.

S obzirom na situaciju u političkom životu BiH, a posebno pred oktobarske Opće izbore, Šehić smatra da se ankete mogu koristiti i na način stvaranja lažne slike o snazi pojedinaca ili političkih subjekata.

– Mi smo i dosad imali i u ranijim periodima ankete koje su upućivale na ubjedljivu pobjedu jedne stranke, a onda je ona na tim izborima doživjela možda ubjedljivo loše rezultate. Prema nekakvim analizama, postoji osnovana sumnja da se rezultati naručuju kojima se može manipulisati prema neodlučnim biračima – kaže Šehić.

Kako su napomenuli iz NDI-ja podatke su dostavili političkim subjektima, ali bez namjere objavljivanja rezultata u javnosti.  Ispitanici su u anketi sami predlagali imena. Iako Šehić nije vidio rezultate ankete NDI-ja, smatra da je takav pristup ipak neozbiljan.

CentralnoGrijanje

– To je jedna vrsta neozbiljnog pristupa anketiranju, isto kao na cesti. Ona ništa ne znači da bi čovjek došao do zaključka – smatra Šehić dodajući da je ispitivanje javnog mnijenja vrlo ozbiljan posao.

– Niko to u BiH ne radi na pravi način, naučno. Ipak smatram da birači razmišljaju na dan izbora, a tu se malo kalkuliše sa rejtingom političkih subjekata – kaže Šehić za Patriu.

Inače, kako je objavio “Dnevni avaz”, prema istraživanju NDI-ja u utrci za Predsjedništvo BiH za bošnjačkog člana vodi Fahrudin Radončić lide SBB-a sa 15 posto podrške opredijeljenih birača, dok je lider Demokratske fronte Željko Komšić, iako nije kandidat za Predsjedništvo BiH dobio 15 posto glasova ispitanika, jer se išlo metodom da sami ispitanici predlože ime.

S druge strane, predsjednik DF Željko Komšić u intervjuu za „Dnevni avaz“ osvrnuo se na rezultate predizbornih anketa prema kojima se DF dobro kotira.

– To može biti varljivo. I to iz dva razloga. Prvi je veliki broj ljudi koji nisu odlučili za koga će glasati kao i onih koji to neće da kažu. Jasno vam je da taj procenat  može preokrenuti situaciju – kazao je Komšić.