Sedam namirnica koje su dobre za zdravlje i ljepotu

0
114

Za lijep i mladalački izgled kože, nije neophodno leći “pod nož”. Stručnjaci tvrde da se to može postići i zdravim načinom života, prije svega zdravom ishranom.

U skladu sa ovakvim mišljenjem, nutricionisti su sastavili listu od sedam namirnica koje su dobre za zdravlje, a samim tim i za ljepotu i zategnutu kožu. Dakle, da bi koža bila lijepa, potrebno je najprije očistiti organizam od toksina odgovarajućom ishranom.

Prva među njima je riba. Naime, istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu mnogo ribe gotovo nikada ne pate od kardiovaskularnih bolesti, piše Mondo.rs. Inače, riba je bogata omega-3 mastima koje stabilizuju srčani ritam i štite od sakupljanja holesterola u krvnim sudovima.

Druga namirnica je maslinovo ulje, koje obiluje zasićenim mastima i dobro je u borbi protiv raka i srčanih bolesti.

Slijedi čokolada, čiji je glavni sastojak kakao, koji sadrži sastojke koji su veoma dobri za krvne sudove. Takođe, ako se uzima u razumnim količinama, djeluje preventivno i protiv nastanka dijabetesa tipa 2.

Jogurt može da uspori starenje jer obiluje kalcijumom, koji spriječava oboljenja kostiju, a sadrži i dobre bakterije koje jačaju imunološki sistem.

Slijede borovnice, orašasti plodovi (lješnici, orasi, bademi) i crno vino u u malim količinama, koje utiče na manji rizik obolijevanja od dijabetesa, gubitka memorije i srčanih bolesti.

(BV)