SDU Srebrenik: Saopštenje povodom demonstracija

      SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA BOSNE I HERCEGOVINE

SOCIALDEMOKRATIC UNION OF BOSNIA AND HERZEGOVINA

       OPĆINSKA ORGANIZACIJA SREBRENIK

Zgrada “SINBRA” 75 3500 Srebrenik

     Tel : +387 62 / 823 – 080 ,

meil : sdusrebrenik@gmail.com

                   

Srebrenik,11.o2.2014 g.

    Sa sjednice vanrednog predsjedništva OO SDU Srebrenik poručeno :

 ” Podržavamo radnike, mlade i nezaposlene u borbi za njihova prava, anarhiju, paljenje i sukobe ne podržavamo “

   Povodom aktuelne situacije na području Tuzlanskog kantona, a sa posebnim osvrtom na područje općine Srebrenik održana je vanredna sjednica Presjedništva OO SDU Srebrenik.  Od strane članova predsjedništva konstatovano je da situacija  nimalo nije dobra i s toga, kao prevencija da ne bi došlo do demonstracija i neželjenih scena i u Srebreniku, donesen je niz prijedloga i mjera  koje će biti upućene prema općinskom načelniku i vijećnicima u OV Srebrenik.

CentralnoGrijanje

Predsjedništvo OO SDU Srebrenik traži hitno održavanje sjednice Općinskog vijeća Srebrenik na kojem bi učestvovali predstavnici svih političkih stranaka , predstavnici NVO i predstavnici neformalnih grupa građana sa područja naše općine.

Predlažemo da se pokrene sa mrtve tačke : gradnja “Industrijske zone u Srebreniku”, da se uvedu olakšice za investitore , da se uvedu mjere koje su u nadležnosti općine Srebrenik kojim bi se rasteretli mali privrednici , da se sve učini kako bi omladina dobila posao i Srebrenik doživio novi, privredni procvat. Da se poduzmu mjere da se stane u kraj nepotizmu prilikom zapošljavanja  i da se osnuje Fond za zapošljavanje mladih i nezaposlenih lica u koji bi išla sredstva od :

a) umanjenja plata općinskoj administraciji i uposlenim u Javnim preduzećima čiji je osnivač općina

b) predlažemo da se vijećnici odreknu većeg dijela svojih paušala i naknada za prisustvovanje sjednicama OV, radu u komisijama OV i drugo

c) da se smanje naknade članovima UO i NO u JP čiji je osnivač općina

c) da se ukine finansiranje poltičkih stranaka ( klubova vijećnika ) iz budžeta općine .

Vrijeme je da se “pogledamo u oči” i da podvučemo crtu, svima je jasno da bez pokretanja privrede nema boljitka narodu. S toga pozivamo sve, posebno predstavnike političkih partija, predstavnike NVO, predstavnike neformalnih grupa građana i Općinskog načelnika, Sanela Buljubašića uz šefove klubova vijećnika u OV Srebrenik da se energija usmjeri ka stvaranju pozitivne klime na području naše općine a kako bi građani Srebrenik dobili bolje uslove za život i posao.

Pozivamo vas da zajednički radimo za bolje danas , jer narodu je sutra već daleko !

Predsjedništvo OO SDU Srebreni podržalo je legitimne zahtjeve radnika, mladih i nezaposlenih lica sa područja općine Srebrenik, TK-a i BiH. Međutim, anarhiju i rušenje, paljenje zgrada instutucija, SDU Srebrenik ne podržava, pošto su iste izgrađene krvavim novcem radničke klase .

                                  Služba za informisanje SDU Srebrenik