SDS: U SNSD-u su u panici zbog slučaja Bobar banka, ubrzo će se znati ko je ukrao 10 miliona KM

0
18

Srpska demokratska stranka naglašava da jučer usvojene izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH smetaju samo korumpiranim političarima, kriminalcima i teroristima, prenosi novinska agencija Patria.

-Izmjenama i dopunama krivičnog zakona BiH ne radi se o nikakvom prenosu nadležnosti nego se razvlašćuje Sud BiH, čije formiranje je omogućio upravo SNSD.

Usvojenim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH omogućeno je da se krivična djela pranja novca i trgovine ljudima koja su počinjena u entitetima RS i FBiH, kao i na području distrikta Brčko procesuiraju na entitetskom nivou, odnosno pred pravosudnim organima distrikta. U nadležnosti Suda BiH ostat će samo krivična djela međunarodnog ili međuentitetskog karaktera.

Pričom da se radi o prenosu nadležnosti u slučaju donošenja izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, SNSD želi da sačuva zakonske praznine kako bi izbjegli i kontrolisali procesuiranje kriminala počinjenog u Bobar banci, Birču, Balkan Investment banci i drugim slučajevima.

Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, Sud BiH razvlašćen je procesuiranja krivičnih djela trgovine ljudi i pranja novca počinjenih na području entiteta a koje je do sada bilo procesuirano po krivičnom zakonu BiH i zakonu o Sudu BiH.

Podsjećamo SNSD da su upravo oni dali Sudu BiH nadležnost da , prema članu 7. stav 2. zakona o Sudu BiH, bude nadležan za krivična djela počinjena po krivičnom zakonu Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta kada ta krivična djela imaju reperkusije ili štetne posljedice za privredu BiH, te da po ovom članu može od okružnih tužilaštava i sudova u Republici Srpskoj izuzeti svaki predmet.

Tu mogućnost je dopuštao i član 209. Krivičnog zakona BiH.

Upravo zbog ovih odredbi, Okružni sud u Banjaluci oglasio se nenadležnim u velikom broju slučajeva trgovine drogama, ljudima, oružjem i pranja novca koje ima međunarodni karakter i ove predmete prepustio Tužilaštvu BiH, dok su predmeti međunarodnog karaktera koji su procesuirani pred okružnim sudovima, nakon uloženih žalbi padali pred višim pravosudnim instancama zbog mjesne nenadležnosti okružnih sudova, a kriminalci oslobađeni.

Podsjećamo i da se Specijalno tužilaštvo RS oglasilo nenadležnim u slučaju Bobar banke, što je pravno ispravna odluka jer je riječ o krivičnom djelu počinjenom na području entiteta i Brčko Distrikta, ali i iznošenju novca u inostranstvo.

Izmjenama i dopunama krivičnog zakona BiH samo su onemogućena razvlačenja predmeta krupnog kriminala po sudovima i tužilaštvima, te je čak razvlašćen Sud BiH u svojim dosadašnjim nadležnostima.

Sud BiH više neće moći procesuirati trgovinu ljudima i pranje novca koje je počinjeno na području entiteta ili Brčko Distrikta, dok će u svojoj nadležnosti zadržati samo krivična djela međunarodnog ili međuentitetskog karaktera.

Svjesni smo da je SNSD uplašen zbog slučajeva Bobar banke, Balkan investment banke i Birča koje više neće moći skrivati u fiokama njima lojalnih tužilaca, niti kriminalce oslobađati preko njima bliskih sudija.

Da bi sakrili svoj kriminal, spremni su i dalje omogućavati pranje novca za finansiranje terorizma u BiH, čime bi BiH, a samim tim i Republika Srpska dospjele na crnu listu Monayvala što bi za posljedicu imalo zaustavljanje svih finansijskih tokova i prema Republici Srpskoj.

To znači da bi doznake iz inostranstva kasnile mjesecima i da bi iz zemlje otišlo i ono malo stranih investitora. Jasno je da je SNSD u stanju paranoje jer će se vrlo brzo saznati ko je iz Bobar banke ukrao 10 miliona KM i ko je omogućio pljačku 700 miliona eura iz fabrike Birač.

Srpska demokratska stranka ispunit će svoje obećanje dato biračima da će raditi na raščišćavanju ovih i drugih afera i u tome nas neće zaustaviti nikakve izmišljene konstrukcije i laži SNSD-a, saopćeno je iz SDS-a.