SDP: Oštro osuđujemo neodgovorno ponašanje pojedinih parlamentaraca, pa i onih iz redova SDP-a

0
81

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH, koja je održana danas u Sarajevu, pozdravljeno je današnje usvajanje seta antikorupcijskih zakona u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. To je evidentni dokaz uspjeha, dugogodišnjeg insistiranja i istrajne politike SDP-a kao i Vlade FBiH i premijera Nermina Nikšića, koji su na ovim zakonima radili pune tri godine.

Nakon prilično duge parlamentarne procedure set antikorupcijskih zakona konačno je usvojen, a SDP izražava nadu da će biti dovoljno političke mudrosti i odgovornosti da se set ovih zakona usvoji i u Domu naroda Federalnog parlamenta, nakon čega bi stupili na snagu.

Članovi Predsjedništva su pozdravili nedavne napore predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, koji je u svojstvu ministra vanjskih poslova i zamjenika Predsjedavajućeg Vijeća ministara tražio hitnu sjednicu Vijeća ministara, na kojoj je donijeta odluka da delegacija BiH održi šesti sastanak sa Privremenim pododborom za ekonomska pitanja i statistiku Evropske komisije 13. i 14. maja u Banjoj Luci. Time je jasno stavljeno do znanja da je SDP protiv snaga koje su zainteresirane da u narednih pet mjeseci ekonomska i politička situacija u našoj zemlji bude još gora i da se zaustavi novi pristup EU prema BiH.

Oštro je osuđeno nerazumno i neodgovorno ponašanje pojedinih parlamentaraca, pa i onih iz redova SDP BiH, u Domu naroda BiH prilikom glasanja o Zakonu o akcizama, čime je doveden u pitanje novi stand-by aranžman sa MMF-om. Predsjedništvo SDP-a daje punu podršku radu Federalne vlade i premijeru Nerminu Nikšiću na iznalaženju najboljih rješenja kako bi se sačuvala finansijska stabilnost i likvidnost u budžetu Federacije BiH.

Svako treba snositi svoj dio odgovornosti, ali u ovom trenutku je najvažnije da predstavnici SDP-a na svim nivoima vlasti učine sve kako bi spriječili nerazumnu politiku „što gore to bolje“ čije najveće žrtve bi bile najsiromašnije kategorije stanovništva. Umjesto pričanja i opisivanja problema SDP je odlučio da se iznađu sve mogućnosti kako ne bi bila dovedena u pitanje isplata penzija i socijalnih davanja.

_D3_0950

 

(SDP BiH)