SDP BiH: Utvrditi ko je stajao iza nereda

Predsjedništvo SDP-a BiH pozvalo je istražne organe da utvrde ko stoji iza huškanja ljudi da prave nerede u gradovima u Federaciji BiH tokom današnjih demonstracija u kojima je trebalo da građani izraze nezadovoljstvo i bunt mirnim putem.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija uputio je apel na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice Predsjedništva SDP-a da nasilje bude mirno zaustavljeno, navodeći da neće biti dozvoljeno urušavanje institucija BiH “niti da se ponovi 1992. godina”.

“Pozivamo sve da ustanu u odbranu demokratskih institucija zemlje. Spremni smo da se povučemo iz Vlade Federacije BiH i Savjeta ministara BiH ako će neko drugi da preuzme odgovornost i ako se formira nova parlamentarna većina”, rekao je Lagumdžija.

Prema njegovoj ocjeni, ključno pitanje sada je održati vladavinu prava i zaštititi zvanične institucije.

CentralnoGrijanje

“Očekujemo od sudova da krenu sa suđenjima pljačkašima iz ratnih i poratnih godina. Nažalost, umjesto napada na institucije BiH, danas nije bilo napada na simbole privatizacijske tajkunske pljačke”, rekao je Lagumdžija.

On je pozvao ministre u Savjetu ministara BiH i Predsjedništvo BiH da osude nasilje i da se svi zajedno uključe u borbu za pravdu i zaštitu institucija BiH.

U više gradova u Federaciji BiH održani su nasilni protesti u kojima je povrijeđen veliki broj ljudi.

 

(nezavisne.com)