SDP BiH: Saopštenje za javnost, 26.02.2014.

0
110

U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva SDP-a BiH na kojoj je donesen zaključak prema kome će se što hitnije sprovesti mjere smanjenja primanja izabranih i imenovanih dužnosnika, uključujući i ukidanje svih dodatnih privilegija na svim nivoima vlasti.

Predsjedništvo je konstatovalo da smo i mi pogriješili i da i mi sami snosimo odgovornost što nismo dovoljno pažnje ranije posvetili ovim pitanjima. Iz tih razloga je konstatovano da predstavnici SDP-a u svim izvršnim i zakonodavnim institucijama, kao i javnim preduzećima i ustanovama se moraju postarati da se sve zloupotrebe bilo koga od izabranih zvaničnika moraju primjereno sankcionisati.

Predstavnici SDP-a će na svim nivoima pokrenuti izmjene akata vezane za smanjenje primanja zvaničnika. Osim izvršne i zakonodavne vlasti, predviđeno je da se slični prijedlozi traže i od javnih preduzeća i ustanova. 

 Poslanici SDP-a će pokrenuti/nastaviti insistirati na svim nivoima (od opština, gradova, kantona, entiteta, skupštine distrikta, BiH) na ukidanju svih dodatnih primanja u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, a koja se tiču paušala profesionalnim poslanicima, naknada za odvojeni život, naknada za rad u komisijama, kao i plaćanje učešća u radu na sjednicama i kolegijima skupština/vlada svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Sredstva koja su planirana za ove namjene bit će usmjerena na programe pomoći socijalno ugroženom stanovništvu.

 Do momenta implementacije ovih mjera u zakonodavnim i izvršnim organima i javnim preduzećima, izabrani i imenovani dužnosnici, direktori, članovi upravnih i nadzornih odbora iz SDP-a odmah će ih početi primjenjivati i ta sredstva uplaćivati u navedene svrhe.

 Predsjedništvo je pozdravilo odluku Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu BiH, čije zaključke o odricanju od naprijed navedenih privilegija u potpunosti podržava.

    Centar za informisanje SDP BiH