SDP BiH: Procesuirati odgovorne za stanje u privatizacijom uništenim firmama

U Forumu sindikalnih aktivista (FSA) SDP BiH pozivaju radnike i njihove sindikate da se oslobode mešetara i neformalnih grupa koje im daju podršku i huškaju na nerede i rušilačke poteze.

FSA SDP BiH također poziva radnike i sindikate da od pravosudnih organa traže procesuiranje svih onih koji su doprinijeli razvoju ovakve situacije i da konačno počnu provoditi izvršne sudske presude, a ne da služe moćnicima i tajkunima koji godinama pljačkaju napaćene radnike.

Dugogodišnja agonija obespravljenih radnika iscrpila je njihovo strpljenje, jer su upravo radnici sve ove godine trpili nepravde i bili manipulirani. Zahtjevi da se opljačkane i uništene firme podignu na svoje noge su potpuno opravdani.

Stoga pozivamo radnike i sindikate da se vrate socijalnom dijalogu i legalnim oblicima pregovaranja, tražeći sve ono što je u skladu sa zakonima i što je dužnost vlasti da učini. Radnici ne smiju dozvoliti neformalnim grupama da u njihovo ime huškaju i uništavaju imovinu svih građana BiH, tako što će silom obezbijediti političku dobit na predstojećim izborima.

CentralnoGrijanje

Oni, koji su svojim (ne)činjenjem i načinom vladanja opljačkali firme, bacili radnike i njihove firme na koljena, pritom enormno se bogateći, bez ikakve odgovornosti prema radnicima, priskrbljujući svojim mentorima političke poene, sada u parlamentima obaraju antikoruptivne zakone, Zakon o prekršajima i time opstruiraju svaki pokušaj normalizacije i poboljšanja stanja.

Hoće li radnici i radnice u BiH ponovo postati žrtve tajkunsko-političkih krugova, koji će, po ko zna koji put, vješto iskoristiti opravdano radničko nezadovoljstvo za svoje prividno skrivene ciljeve ovladavanja resursima, novcima i životima ljudi?

Ukoliko ova situacija izmakne kontroli, ponovo će sve ostalo biti važnije od socio-ekonomskih problema koji su mobilizirali radnike.