SDP BiH: : Evropska ljevica želi progresivan i stabilan Zapadni Balkan kao dio EU

0
20

Na Balkanskoj konferenciji Partije Evropskih Socijalista (PES) koja se ove godine održava u Sofiji pod sloganom “Progresivna vizija za zajedničku budućnost” usvojena je Deklaracija o Zapadnom Balkanu.

Između ostaloga, Deklaracija ističe stav evropske ljevice da je realna i otvorena perspektiva proširenja EU na Zapadni Balkan od vitalnog značaja. Pri tome, PES poziva vlade i stranke da rade na reformama i tako daju argumente onima koji se zalažu za proširenje EU, te poziva na zajednički rad i saradnju u regiji.

Proces pristupanja EU evropski socijaldemokrati smatraju odličnim alatom za rast i zapošljavanje. Pri tome, kao veoma važan element razvoja ističu ulaganje u mlade, prije svega u smislu razvoja njihovih vještina u skladu sa potrebama tržišta.

Evropska ljevica želi stabilnu i sigurnu Evropu i neće dozvoliti da se rastuća globalna nesigurnost prenese na Zapadni Balkan. PES ocjenjuje neprihvatljivim nacionalizam, kao i zloupotrebu etničkih i religijskih osjećaja.

PES podržava dalju diversifikaciju snadbjevanja energijom Evropske Unije i smatra da Jugoistočna Evropa može imati veoma važnu ulogu. PES će sa sestrinskim strankama promovirati zemlje Balkana kao jake i pouzdane partnere Evropske energetske zajednice, istovremeno ohrabrujući Evropsku komisiju na ulaganje u razvoj nedostajuće energetske infrastrukture.

Na ovoj prestižnoj Konferenciji Bosnu i Hercegovinu predstavlja SDP kao jedina stranka u našoj zemlji koja je članica Socijalističke Internacionale i Partije Evropskih Socijalista. Član Predsjedništva i međunarodni sekretar SDP, Saša Magazinović učestvuje u radu Konferencije kao jedan od govornika.

Na Balkanskoj konferenciji Partije Evropskih Socijalista (PES) još jednom se moglo čuti da je Bosna i Hercegovina suverena država i da nikakve podjele nisu moguće, te da jedino relevantno pitanje kojim se političari trebaju baviti jeste kako poboljšati život ljudi u Bosni i Hercegovini.

(SDP BiH)