SDA u Skupštini distrikta Brčko ostaje u punom kapacitetu

0
133

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić saopštio je danas da će Klub poslanika SDA u Skupštini distrikta nastaviti da djeluje u punom sastavu u parlamentarnoj većini, čime su otklonjene sve spekulacije u javnosti da većina ne može biti obezbijeđena.

Obzirom da je nedavno poslanik Ćazim Dačaj, koji u Skupštini distrikta predstavlja nacionalnu manjinu, istupio iz opozicionog koalicionog bloka, parlamentarna većina, prema Domićevim riječima, ubuduće će brojati 20, umjesto dosadašnjih 19 članova.

“Parlamentarna većina mogla bi uskoro da bude proširena još jednim poslaničkim klubom kojeg čine pripadnici bošnjačkog naroda. Očekuje se da na upućenu im ponudu odgovore SBB i SDP”, rekao je gradonačelnik Brčkog.

Odgovarajući na pitanje da li će razriješeni šef Odjeljenja Vlade distrikta za privredni razvoj, sport i kulturu Mustafa Nuković biti vraćen na funkciju, Domić je rekao da je odluka o razrješenju postala izvršna 15. januara, te da će uskoro uslijediti popuna tog mjesta.

Domić je ranije razriješio Nukovića dužnosti, što je i izazvalo rascjep u SDA čiji je Nuković kadar.

Zamjenik gradonačelnika Brčkog i predsjednik SDA u distriktu Esed Kadrić potvrdio je da se poslanici te stranke Admir Mujkanović i Sabira Mujkić, koji su izrazili nezadovoljstvo postupkom i načinom smjenjivanja Nukovića, vraćaju u svoj poslanički klub koji je u sastavu skupštinske većine.

Kadrić je ocijenio da je najveći problem u ovom slučaju što je izostala komunikacija sa rukovodstvom SDA i njenim poslaničkim klubom, a to je, kako je napomenuo, dobra pouka za donošenje takvih odluka ubuduće.

Šef Kluba poslanika SDA Admir Mujkanović rekao je novinarima da je potez koji su učinili Sabira Mujkić i on “pokazao da se sa SDA ne može manipulisati”.

(otisak.ba)