SBiH TK: Svim slobodarski opredijeljenim građanima želimo sretan 9. maj, Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom

0
28

Na današnji dan , 9.maja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Iako je rat zvanično završen tek nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Evrope 9.maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u  kojem je i definisan budući izgled Evrope,ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope. Nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu svijet je krenuo u obnavljanje i stvaranje zajedničkih institucija, pa tako i Evropa. Upravo je stoga u drugoj polovini 40-ih i u prvoj polovini 50-ih godina došlo do stvaranja cijelog niza organizacija na internacionalnom nivou. 9.maja 1950 godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je ideju o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik. S francuskog gledišta ponuđena je sasvim konkretna polazna tačka koja je odgovarala i nacionalnim interesima pojedinačnih država, i to u industriji ugljena,željeza i metala. Osim što je pridonosila razvoju njemačke teške industrije, ta saradnja omogućavala je i unaprijeđenje procesa pomirenja između Njemačke i Francuske.
Godinu dana nakon predlaganja Schumanovog plana Francuska, Savezna Republika Njemačka, Italija,Belgija, Luksemburg i Holandija u Parizu su potpisale ugovor o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i metal. Na taj način stvorena je sasvim nova organizacija.

  1. godine svijet je nakon Holokausta rekao „NIKADA VIŠE“. Nažalost, BiH je država koja je jedina u Evropi nakon Holokausta doživjela genocid. Kada se govori o agresiji na BiH, malo ko se uspije saglasiti oko datuma; za jedne je to napad na Ravno, za druge napad na Bijeljinu, a za treće agresija je počela petoaprilskim napadom na Sarajevo. No o terminima opsade Sarajeva, svi se slažu: proljetno stezanje obruča oko Sarajeva zapečaćeno
    je 2. maja 1992. Godine kada je i pticama stopiran let. Da nije bilo mladosti Sarajeva, hrabrih i golorukih sarajevskih građana, naoružanih jedino neizmjernim patriotizmom, tog kobnog 2.maja Sarajevo bi palo. Pali bi uskoro u drugi gradovi i tek međunarodno priznata BiH.

Fašizam je reakcionarna ideologija i socijalno-politički pokret sitne buržoazije i lumpen proletarijata, koji se javio između dva Svjetska rata, u Italiji i Njemačkoj, gjde je uz pomoć najreakcionarnijih krugova uspio da se dočepa vlasti i uvede krajnje autokratske forme vladanja zasnovane na teroru i agresiji.

Bosna i Hercegovina, ove godine obilježava 20. godina života u miru. Stanje u državi je dobro poznato svim njenim stanovnicima. Ogroman broj nezaposlenih. Veliki broj obespravljenih radnika. Sindikalne organizacije organizovane su pod kontrolom “jakih” političkih partija, što se na najbolji način potvrdilo povodom obilježavanja 1. maja, Međunarodnog praznika rada. Preko 80% mladih i obrazovanih ljudi bi htjelo napustiti državu Bosnu i Hercegovinu. Obrazovni sistem doveden je u stanje konfuzije, koji odgovara isključivo vladajućim krugovima i nosiocima filozofije i političke teorije ugnjetavanja i obespravljivanja najvećeg dijela stanovništva naše države. Svi nivoi vlasti usvajaju rezolucije, deklaracije, od kojih narodi i građani nemaju gotovo nikakve praktične koristi. Postavljamo pitanje :”Čija je zapravo, država Bosna i Hercegovina?” Šta u našoj državi rade predstavnici tzv. međunarodne zajednice.

Stječe se utisak da neko od naše države želi napraviti enklavu na cijelom njenom prostoru. Stremimo, deklarativno barem, ka Evropskoj Uniji, ka pristupanju u euroatlantske integracije. U našoj državi nema slobode.

Ovih dana svjedoci smo velikog broja hapšenja, prisluškivanja, privođenja na razgovore, poruka upozorenja, prijetnji o secesiji, o autonomijama, o pripajanjima i mnogim drugim političkim konstrukcijama. Sveprisutno stanje odnosa plod je velikog uticaja određenih profašističkih krugova kojima nije cilj sloboda, demokratija, zajednički život i opstanak države Bosne i Hercegovine i njenih stanovnika.

  1. maja 1945. godine, fašizmu je zadan veliki udarac, ali nažalost, ova neman nije u potpunosti pobijeđena.

Danas, više nego ikada prije, svi građani Bosne i Hercegovine, moraju se praktično, svaki u svom krugu rada i djelovanja, boriti protiv povampirenog fašizma. Borba između dobra i zla je vječna i ima svoj kontinuitet. Stoga, poštovani građani i građanke tuzlanskog kantona i cijele Bosne i Hercegovine, krenimo odlučno u borbu protiv fašizma u borbu za slobode i prava svih stanovnika naše države. Vremena imamo vrlo malo.

Svim slobodarski opredijeljenim građanima želimo sretan 9. maj, Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom.

Sloboda mora pobijediti !