Savjeti: Kako se ostaviti pušenja

0
111

Opća je poznata činjenica kako su cigarete iznimno štetne za zdravlje kako pušača tako i svih onih u njihovoj okolini. Kada tu još pridodamo novi zakon o zabrani pušenja koji dodatno zagorčava život pušača te stalne udarce po budžetu, mislimo kako ćete se većina složiti da je krajnje vrijeme konačno se ostaviti ove loše i nezdrave ovisnosti!

10. Prepušavanje– Na mjestu broj 10. naše top liste najboljih načina za ostavljanje od pušenja nalazi se ovaj pomalo apstraktan savjet koji uključuje potez očajnika a to je da se odlučite uzastopno popušiti što više cigareta. Da, da, upravo tako kako ste čuli. Međutim, ovaj savjet ćemo ipak označiti kao ironičan prijedlog, piše Najboljeinfo. Poznato je naime kako se dosta pušača na ovaj način pokušalo ostaviti pušenja smatrajući kako će se to na ovaj način najlakše dogoditi jer će u sebi stvoriti osjećaj gađenja prema cigaretama. Što se posljedica ovoga tiče da, moguće kako će vam se cigarete zgaditi, ali to će u većini slučajeva trajati samo taj dan. Već sutradan ćete se vratiti se staroj ovisnosti. Zbog toga vam predlažemo da odmah krenete na idući savjet:

9. Postepeno smanjivanje broja cigareta svakako je daleko manje opasan pokušaj od onog prethodnog koji uključuje bjesomučno napušavanje, ali koliko je ovaj način uistinu djelotvoran? Većina onih koji su se okušali u ovoj metodi odvikavanja zaklinju se kako “puno manje puše”, i kako su smanjili svoju dozu na svega nekoliko cigareta dnevno dok istovremeno pričajući vam ovo pale treću cigaretu. Ne kažemo da ne vrijedi pokušati – opet bolje manje nego više, barem u ovom slučaju, a i nikad se ne zna, možda vam se i posreći pa na kraju uistinu uspijete doći do 0.

8. Terapije hipnozom – Ovaj način definitivno spada pod jedne od  skupih metoda za odvikavanje od pušenja. Doduše, neki koji su isprobali ovu metodu tvrde kako je njezina uspješnost čak 90%. Ako ste baš nesretnik koji će spadati u onu manjinu od 10%, što da vam radimo. Uglavnom, terapeuti tvrde kako će vam pomoći da se oslobodite želje za cigaretom. Cijena je doduše stvarno paprena, ali za zdravlje ne treba žaliti novca, zar ne?

7. Akupunktura – Odete u neki moderni salon za ljepotu i zdravlje i tamo vas dočekaju sa smiješkom od uha do uha, sjednete fino u neku moderno stolicu i onda vas izbockaju iglicama i na taj vam način ubiju želju za cigaretama. Odlično zvuči, zar ne? A račun za ovo bockanje je pravo zadovoljstvo koje će vam najvjerojatnije ubiti želju za svim ostalim? Ali, ne morate na ljetovanje baš svako ljeto. A i što bi ste izlazili na pića i kave sa društvom kad više ne pušite. No na vama je da birate, u konačnici, barem u ovom slučaju nije bitan način već rezultat.

6. Zyban (bupropion) – Ovo je nešto jeftinija varijanta. Zyban  je lijek koji u sebi sadrži bupropionski kloridrat, namijenjen osobama koje žele prestati pušiti, a izdaje se uz liječnički recept. U SAD-u doze ovog lijeka se prepisuju kao antidepresiv, no nije baš djelotvoran u liječenju depresije već je primijećeno kako supstance koje sadrži izazivaju smanjenje želje za pušenjem toliko da je moguće prestati. Od tada je veliki broj znanstvenih istraživanja pokazao učinkovitost ovog proizvoda prilikom odvikavanja od pušenja. Lijek se kupuje u ljekarnama, a košta taman koliko i zaliha cigareta za mjesec dana. Nuspojave konzumiranja Zybana su  lupanje srca, nesanica, vrtoglavica.

5. Nikotinske žvakaće gume, nikotinski flasteri, čajevi i grickalice – i u ovom slučaju pravac ljekarna u nabavku zaliha. Prvo žvačite nikotinske žvakalice dok vas ne počne jezik peči. Ne odustajte. Nastavite da sa žvakanjem dok vam se vilica ne ukoči zatim ispljunite žvaku i  potom navalite na čajeve dok vam ne počnu izlaziti na nos. Slijedeći korak je da se izljepite flasterima. Pa nakon što prođe njegovo djelovanje opet se bacite na žvake. U pauzama grickajte sve što vam padne pod ruku. Kad dođete imali do 100 kila, kao da je bitno jeli pušite ili ne. Imat ćete puno većih zdravstvenih tegoba od pušenja.

4. Čarobna Knjiga – Dakle, sada kada ste iscrpili sva financijska sredstva, vrijeme je da kupite ono najjeftinije i najdjelotvornije – knjigu koju je napisao Alan Carr “Lako je prestati pušiti”. Uistinu djeluje i može se nabaviti u svim malo boljim knjižarama. Vjerujte mi, uspjet ćete. Okanite se bacanja para na razno razne “čudotvorne” pripravke i metode. Sve što vam je potrebno kako bi ste bili ex pušač je snaga volje i ova knjiga… i savjeti br. 3 i 2.

3. Trenutačno, po odluci prestanite sa pušenjem – To je to! Najefikasniji način koji vam možda i najsurovije zvuči, no jedina je prava, ispravna i djelotvorna metoda za ostavljanje od pušenja. Bacite cigarete, skrivene zalihe, sve upaljače, šibice – doslovno sve što vas povezuje sa činjenicom da ste se ikada bavili ovim ružnim “sportom” i smjelo kročite u novi dan radujući se što ćete uskoro, napokon prodisati PUNIM PLUĆIMA! Frka vam je, a? Ma samo hrabro…i sretno!

2. Snaga i moć volje – Kao i za sve u životu, snaga vlastite volje je ipak najvažniji faktor kod odvikavanja od pušenja. Najbolje bi bilo da sami sebi postavite neki cilj. Na primjer, želite novi mobitel, ali nemate dovoljno novaca da si ga priuštite. Pa naravno da nemate kad ste sve potrošili na cigarete! Ovaj savjet je u principu samo nadopuna prethodnog!

1. Čestitke – Ako ste poslušali savjet broj 2, sigurni smo da ćete jako brzo prestati pušiti i postati nepušač. A ako niste, mi tu stvarno ništa ne možemo; iscrpili smo sve savjete; one djelotvorne i one nešto manje? Ostaje vam samo da zapalite cigaretu i razmislite o tome kako ste upravo skratili sebi život za punih 7 minuta.

Sigurno će se mnogi zapitati kako u ovom članku nema e cigareta, odnosno kako se elekrtična (elektronska) cigareta ne spominje kao sredstvo za odvikavanje od pušenja. E pa razlog je taj što navedena još ne nalazi odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije; naime istraživanja vezana uz eventualne štetnosti po zdravlje su još uvijek u toku.