Sastanak sa Fileom 17. januara posljednja prilika za dogovor o presudi Sejdić-Finci

0
127

Sastanak političara iz BiH sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom posljednja je prilika da bude postignut dogovor o primjeni odluke “Sejdić-Finci” i od stranaka iz FBiH zavisi kompletan ishod i deblokiranje daljeg puta BiH ka EU, poručili su predstavnici političkih partija iz Republike Srpske.

Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH zakazala je za petak, 17. januar, u Sarajevu sastanak na kojem će političari iz BiH evropskom komesaru još jednom iznijeti stavove u vezi sa sprovođenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

Predsjednik Vlade Republike Srpske i međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović rekla je “Glasu Srpske” da je sastanak vjerovatno posljednja prilika za dogovor, s obzirom na to da su i BiH i EU ušle u izbornu godinu.

– Komesar File je tokom ove dvije godine uložio i dosta ličnog napora da se postigne dogovor, ali se to ipak nije desilo. Od dogovora među strankama u FBiH zavisi i kompletan ishod, s obzirom na to da su stranke iz RS davno definisale svoj pristup ovom pitanju – istakla je Cvijanovićeva. Dodala je da još nema naznaka da su stranke iz FBiH približile stavove.

– To je moguće do petka, znajući da je ovo krajnji rok i da će, s obzirom na predstojeće predizborne aktivnosti, kasnije biti teško mobilisati političku volju da se ovim pitanjem bavi bilo ko u BiH ili u EU – naglasila je Cvijanovićeva i dodala da je umjereni optimista da će doći do dogovora.

– Ako dogovor ne bude postignut, to znači da tokom cijele godine nema formalnog kretanja BiH na evropskom putu – istakla je Cvijanovićeva.

Poslanik SDS-a i član Ustavnopravne komisije u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević rekla je da, s obzirom na sva dešavanja u FBiH, ne očekuje da će na predstojećem sastanku biti postignut dogovor.

– Već je zakazana sjednica oba doma Parlamenta BiH, na kojoj se nalaze ustavni amandmani SDS-a i SNSD-a, te SDA i HDZ-ova, vjerujem da se kompromisno rješenje nalazi na nivou briselskih principa i amandmana koje su stranke iz RS predložile – kazala je Pandurevićeva i dodala da se treba tražiti većina za rješavanje ovog pitanja bez HDZ-a.

Ona je rekla da je posljednja prilika za primjenu odluke “Sejdić-Finci” bila davno, te da je “ovo sada čupanje iz jame”.

Lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SBB-a Fahrudin Radončić u subotu su u Mostaru razgovarali o sprovođenju odluke i izrazili saglasnost u vezi sa svim važnim pitanjima u BiH. Čović je najavio da od sutra slijede razgovori predstavnika stranaka u vezi sa rješavanjem ovog pitanja. Hrvatske stranke na sastanku sa Fileom ponovo će zagovarati poštovanje principa da jedan narod drugom na bira predstavnike, što je definisano i principima usvojenim u Briselu.

Iz bošnjačkih stranaka u nedjelju nije bilo moguće dobiti stav u vezi sa predstojećim sastankom sa Fileom.

Briselski dogovor 

Cvijanovićeva je podsjetila da su stavovi RS isti kao i ranije i da je dogovor u vezi sa direktnim izborom članova Predsjedništva BiH postignut u oktobru u Briselu i da su ga svi učesnici potpisali.

– Držimo se onog što je potpisano. Ostalo je da se stranke iz FBiH dogovore o tehničkim i detaljima i to je dio na koji se sve ovo vrijeme čekalo – kazala je Cvijanovićeva.

 

(Vijesti.ba/Glas Srpske)