Sastanak ministara odbrane EU završen pozivom na okončanje krize u Ukrajini

0
93

Dvodnevni neformalni sastanak ministara odbrane država članica EU u okviru rotirajućeg predsjedanja Grčke završen je u petak u Atini apelom na okončanje krize u Ukrajini.

– Naš sastanak pokazao je dinamičnu agendu zajedničke sigurnosne i odbrambene politike (CSDP). Ukrajina nije bila na dnevnom redu, ali mi smo pomno pratili situaciju na terenu – izjavio je grčki ministar odbrane Dimitris Avramopoulos na konferenciji za novinare nakon sastanka.

– Evropska unija, njena tijela i institucije u poziciji su da i trebale bi djelovati kao sila koja garantira ovlasti na suočavanje s krizom – izjavio je Avramopoulos, djelujući kao predsjedajaći sastanka u ime vanjskopolitičke šefice EU Catherine Ashton.

Na dnevnom redu sastanka bile su operacije u toku vojnih snaga EU i situacija u Centralnoafričkoj Republici.

“Vidljivi rezultati” koji su su zabiljženi u četiri trenutne vojne operacije na Rogu Afrike u borbi protiv piratstva, u Bosni i Hercegovini, Maliju i Somaliji, a i predstojeća operacija u Centralnoafričkoj Republici u cilju zaštite civila “jasna su potvrda” rastuće uloge EU kao sigurnosnog garanta, izjavio je grčki ministar, prenosi Xinhua.

 

(FENA)