Sarajevski demonstrant Veljo Gudar: Borio sam se za zemlju u kojoj ne mogu prehraniti porodicu

0
50

Veljo Gudar, ratni vojni invalid, uz pomoć konopca koji je svezao oko vrata i stojeći ispod stuba javne rasvjete, danas se tokom protesta građana u Sarajevu, prekoputa zgrade Predsjedništva BiH, simbolično objesio.

Kako je rekao u razgovoru za Anadolu Agency (AA), odlučio se na ovakav čin u znak poštovanja prema svojim prijateljima i saborcima, koji su se zbog teške ekonomske situacije u kojoj su živjeli, ubili nakon rata.

Nakon što je shvatio da se u ratu borio za svoju zemlju u kojoj, kako kaže, ne može prehraniti porodicu, Gudar je 1999. godine sa ženom i djecom otišao u Francusku. Iako njegova porodica želi da se vrati u BiH, Gudar kaže kako ovdje ne bi mogli preživjeti.

“Došao sam iz Francuske dan nakon velikih protesta da podržim moje prijatelje, borce, građane, penzionere. Ja primam invalidninu 150 KM i 310 KM penzije, a ženu i djecu sam odveo jer sam znao ko nas vodi. Ali ja sam svaki mjesec u Sarajevu, ovdje sam rođen, borio sam se za ovu zemlju. Da imam dobreuslove, vratio bih ženu i djecu”, pojasnio je Gudar.

Gudar kaže kako se, protestujući na svoj način, bori protiv “onih koji nam stalno obećavaju da će nešto mijenjati, ali i dalje ništa”.

“Nekoliko mojih drugova se ubilo. Neki su skočili sa zgrade, neki su se objesili”, objasnio je Gudar.

Ukoliko Evropa promijeni mišljenje o Bosni i Hercegovini, kaže ovaj ratni vojni invalid, uz njenu pomoć mogla bi se promijeniti i situacija u BiH.

“Mislim da smo uzdrmali Evropu, jer su sada i oni uz nas. Sada će drugačije razmišljati. Mi imamo i plenum, a stalno ćemo izlaziti na ulice, sve dok ne ispune naše zahtjeve”, naglasio je Gudar.

(AA)