Sarajevo: Plenum predložio Besima Spahića za mandatara Vlade

0
106

Na plenumu građana i građanki Sarajeva u Domu mladih večeras je, između ostalih, usvojen zahtjev da se u roku od 30 dana smijene direktori i v.d. direktora svih javnih preduzeća u većinskom državnom vlasništvu.

U okviru ovog zahtjeva, traži se da se ukinu i mjesta savjetnika u svim javnim ustanovama, piše Oslobođenje.

Traži se i hitno zamrzavanja svih procesa privatizacije u Kantonu Sarajevo na neodređeno vrijeme.

Također, usvojeni su i zahtjevi radne grupe za boračka pitanja koja traži izmjenu i dopunu zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica, na način se maloljetni dobrovoljci priznaju kao posebna boračka kategorija sa jasno definisanim pravima i obavezama.

Radna grupa za boračka pitanja zahtijeva da se pristupi sistemskoj reviziji boračke populacije, te da se registar tih pripadnika boračke populacije javno objavi.

Također, optimizacija infrastrukture na način da se ukinu općinska udruženja kao posebne pravne osobe i da se u svakoj općini otvori po jedna općinska kancelarija, zahtjev je radne grupe za boračka pitanja.

Na plenumu je danas velikim aplauzom podržan prijedlog člana plenuma Zvonimira Bošnjaka da pravna grupa plenuma napravi listu za mandatara vlade, predlažući za tu funkciju profesora Besima Spahića sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koji bi „sigurno pokrenuo socijalne programe”.

Održavanje narednog plenuma zakazano je za 12. mart u 17.30 sati u Domu mladih.

(brzevijesti.ba)