Salihović i Džakula dogovorili formiranje tima po ugledu na hrvatski USKOK

0
105

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović i direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula, održali su sastanak, na kojem su dogovorene konkretne aktivnosti na formiranju sprecijalnog tima, po ugledu na rad USKOK-a u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku je određen tim od osam specijaliziranih uposlenika UIOBiH, te koordinator tima, koji će zajedno s rukovoditeljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju i tužiteljima iz Odsjeka za privredni kriminal Tužiteljstva BiH, raditi na otkrivanju i kaznenom procesuiranju počinitelja poreznih utaja i neplaćanja poreza.

Na ovaj način, radeći po modalitetu USKOK-a u Republici Hrvatskoj, bit će omogućena efikasnija borba protiv poreznih utaja, kojima se nanosi šteta budžetu BiH i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Tim uposlenika UIOBiH će u stalnom kontaktu s tužiteljima Tužiteljstva BiH, izravno i svakodnevno surađivati u istragama usmjerenim na otkrivanje poreznih utaja. Iz obje institucije, za zajednički rad, određeni su djelatnici koji imaju veliko iskustvo u procesuiranju kaznenih djela iz oblasti finansijskog i privrednog kriminala, a provodit će se aktivnosti na otkrivanju i kažnjavanju poreznih utaja, kao i povratu utajenog poreza u budžet Bosne i Hercegovine.

Direktor UIOBiH, Džakula, informirao je glavnog tužitelja, da će UIO uskoro dostaviti Tužiteljstvu BiH, opširan izvještaj koji je tužiteljstvo tražilo, a odnosi se poduzeća i porezne obveznike koji državi duguju oko 296 miliona KM, te će se dogovoriti dalje aktivnosti na procesuiranju fizičkih i pravnih osoba za koje postoje dokazi da su počinili kazneno djelo.

Intenzivna suradnja Tužiteljstva BiH i UIO BiH, nastavlja se u budućnosti, radi otkrivanja i kaznenog gonjenja počinitelja poreznih utaja i povratu utajenog novca u budžet Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Vijesti.ba)