Sadik Ahmetović: Bojim se da je cilj protesta podjela Federacije BiH

Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sadik Ahmetović izjavio je za Anadolija da građani imaju pravo da mirno i demokratski protestiraju, ali se “boji da bi posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini vode prema podjeli Federacije BiH”.

“Bojim se da je cilj protesta podjela Federacije BiH, ali vjerujem da će patriote BiH prepoznati te opasnosti, kao i svi oni koji vole ovu zemlju, članovi porodica ubijenih u ratu. Trebamo se na demokratski i zakonit način oduprijeti podjeli BiH i Federacije BiH”, rekao je Ahmetović.

Tvrdi kako se boji i da bi cilj protesta mogao biti i ostvarenje projekta “palestinizacije prostora gdje živi bošnjački narod”.

“Bojim se da je opravdani revolt građana iskorišten da se urušava BiH i prostor gdje žive Bošnjaci i da se Bošnjaci dovode u jedno stanje koje će iskoristiti rušitelji BiH. Zgrada Predsjedništva BiH je simbol BiH, koji je odbranjen u agresiji na ovu zemlju. Nikad, pa ni u ratu, nije skinuta niti zapaljena zastava BiH, a ovoga puta je to urađeno”, tvrdi Ahmetović za Anadoliju.

Prema njemu, Bošnjaci su najveća žrtva posljednjih protesta u BiH.

“Unio se jedan haos i anarhija u prostor gdje žive Bošnjaci. Nemamo vlade u kantonima gdje žive 80 posto Bošnjaka. Tamo nema ko da građanima pruži osnovne uslove za život. Ovo samo vodi u još gore stanje na prostoru gdje žive Bošnjaci”, kazao je on.

Ipak, smatra kako je socijalni bunt i nezadovoljstvo građana rezultat teškog stanja u visoke nezaposlenosti u BiH.

“Socijalni bunt je jedna logična posljedica teškog stanja u BiH i stanja koje je kulminiralo u zadnje dvije do tri godine. Međutim, nema niko pravo da zloupotrijebi socijalni bunt i usmjeri ga na rušenje države BiH. Bojim se da neprijatelji države BiH ovo vješto koriste. Zanimljivo je da je stanje u bh. entitetu Republika Srpska, mnogo teže, ali tamo nije bilo protesta!? Protesti se samo dešavaju na području gdje uglavnom žive Bošnjaci. Nema incidenata na područjima gdje većinski žive srpski i hrvatski narod”, smatra  Ahmetović.

CentralnoGrijanje

Prema njegovom mišljenju, policija je morala reagirati snažnije i zaštititi državnu i javnu imovinu ali i građane.

“Policija je imala ustavnu obavezu da zaštiti institucije države BiH i da zaštiti ljude i građane koji su tražili svoja legitimna prava na legitiman način javnim protestom. Policija je morala zaštititi građane koji legitimno protestiraju, morala ih je zaštiti i od huligana, morala je zaštiti institucije BiH, a posebno zgradu Predsjedništva BiH i Ustavnog suda BiH. Dva, tri dana imamo potpuno srušenu koordinaciju policijskih tijela BiH. Policija je bila pretvorena u žrtvu radi nekih političkih ciljeva”, stav je Ahmetovića.

Ocjenjuje kako postoje indicije da su protesti, koji su pogodili BiH nekoliko posljednjih dana, iskonstruisani od strane određenih centara moći.

“Imam neke informacije da je grupa navijača FK ‘Slavije’ iz Istočnog Sarajeva izvršila paljenje Predsjedništva, odnosno zastave BiH. Zanimljivo je da danas imate i posjetu predsjednika entiteta RS-a Milorada Dodika i predsjednika Srpske Demokratske Stranke (SDS) Mladena Bosića Beogradu gdje će se sastati sa zamjenikom premijera Srbije Aleksandrom Vučićem! Imamo danas i posjetu premijera Hrvatske Zorana Milanovića Mostaru gdje se sastaje s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom”, rekao je potpredsjednik SDA.

Izrazio je nadu da će vlasti sjesti za stol sa predstavnicima građana i zajedno pokušati naći rješenja za probleme koji tište bh. društvo.

“Treba otvoriti dijalog sa građanima, sa predstavnicima građana koji su legitimno i opravdano protestirali. Vanredni izbori su rješenje ako će se promijeniti politička filozofija u BiH i uvesti drugačiji ambijent između političkih predstavnika Bošnjaka, Srba i Hrvata. Treba nam ambijent da zemlja brzo krene prema članstvu u NATO i EU”, rekao je bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine za Anadoliju.

(AA)