SAD zabrinut zbog situacije u Krimu: Vojna intervencija bi bila velika greška

0
91

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) duboko zabrinute povodom vijesti prema kojima je Rusija okupirala Krim, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

“Vojna intervencija bila bi velika greška”, rekao je Carney.

Glasnogovornik Bijele kuće, na dnevnoj konferenciji za štampu odgovarao je na pitanja novinara vezano za pojavljivanje ruskih vojnika u Autonomnoj Republici Krim, kao i za optužbe od strane Ukrajine na račun Rusije zbog “vojne intervencije i okupacije”.

“Pomno pratimo da li će Rusija ili neće napraviti korak kojim će preći preko linije. Suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine snažno podržavamo, što očekujemo i od drugih zemalja. Vijesti o ruskoj okupaciji Krima nas duboko zabrinjavaju. Kao što su to izjavili i ministar vanjskih poslova SAD-a John Kerry i  savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice vojna intervencija bi bila velika greška”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, vijesti o okupaciji Krima se ne podudaraju s ranijim obećanjima koje je Rusija dala SAD-u, a koja se odnose na poštivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Van Rompuy obavio telefonski razgovor sa Putinom

Sa druge strane Evropska Unija (UN) pojačala je kontakte s Rusijom, za koju smatra da bi trebala biti dio rješenja vezano za posljednja dešavanja u Ukrajini.

Tim povodom, predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy obavio je telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U pisanom saopćenju Van Rompuyovog glasnogovornika piše da je glavna tema razgovora dvojice zvaničnika bila Ukrajina, te da su govorili o finansijskim i sigurnosnim pitanjima u ovoj zemlji.

(AA)