SAD će podržati Kristijana Šmita kao kandidata za visokog predstavnika u BiH

SAD će podržati Kristijana Šmita kao kandidata za visokog predstavnika u BiH

RSD Sloboda

Sjedinjene Američke Države podržavaju ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbe civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma, kazali su za “Avaz” iz Ambasade SAD u BiH.

Dodali su da Bosna i Hercegovina mora zadovoljiti konkretne kriterije koje je ustanovilo Vijeće za provedbu mira (PIC) kako bi se okončala međunarodna supervizija.

Kriteriji 5+2 komplementarni su sa putem BiH ka Evropskoj unijiKriteriji

5+2 komplementarni su sa putem BiH ka Evropskoj uniji. Sada je vrijeme da se fokus ponovo stavi na ispunjavanje ovih zadatih kriterija. Tranzicija rukovodstva je normalni dio funkcionisanja bilo koje institucije i svaka buduća tranzicija provest će se u skladu sa zakonom propisanim uvjetima. Potencijalna promjena u rukovodstvu OHR-a ne bi trebala uticati na mandat same institucije. Njena svrha i ciljevi ostaju isti-ovo uključuje 5+2 – poručili su.

Naglasili su da kao član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, Sjedinjene Američke Države podržale bi kandidaturu Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Postizanje napretka BiH

Stvarni posao koji je pred svim liderima ove zemlje, na svim nivoima vlasti, jeste pokretanje ozbiljnog dijaloga i provođenje reformi neophodnih za postizanje napretka BiH značajnim koracima na EU putu, te osiguravanje svjetlije i prosperitetnije budućnosti za sve građane – zaključili su.

(Avaz)