S. Koreja:Premijer Japana je Hitler

0
76

Pjongjang — Severna Koreja uporedila je danas japanskog premijera Šinzo Abea s Hitlerom jer “hoće da poveća vojnu moć pod plaštom brige za regionalnu stabilnosti”.

Ta kritika objavljena je u uredničkom komentaru severnokorejske novinske agencije KCNA, posle izveštaja partijskog lista “Rodong šinmun” prošlog meseca u kojem je Abe opisan kao “militaristički manijak” zbog najavljenih izmena pacifističkog ustava Japana, podseća AFP.

Abe je izjavio prošlog meseca da bi ustav Japana, donet posle Drugog svetskog rata a kojim se uloga vojske ograničava na samoodbranu, mogao da pretrpi izmene do 2020. godine.

U komentaru agencije KCNA pod naslovom “Da li je ovo rađanje azijskog Hitlera?”, navodi se da Abe podgreva strahovanja od severnokorejskih raketnih i nuklearnih pretnji kako bi opravdao japansku vojnu ekspanziju.

“Nema razlike između fašističkog manijaka Hitlera, koji se borio protiv komunista da bi opravdao drugačiji rat, i nesmotrenog Abea koji koristi konfrontaciju sa Severnom Korejom da opravda nove militarističke ambicije Japana”, smatra KCNA.

Severnokorejski raketni i nuklearni programi dugo izazivaju zabrinutost u Japanu, koji je u šestočlanoj grupi zemalja učesnica u pregovorima sa Pjongjanom o nuklearnim ambicijama Severne Koreje.

(Tanjug)