Rusija i Iran pregovaraju o sporazumu o razmjeni iranske nafte za ruske robe

0
90

Iran i Rusija pregovaraju o razmjeni nafte za robu, vrijednoj 1,5 milijardi dolara mjesečno, koja bi značajno osnažila iranski izvoz nafte, uprkos zapadnim sankcijama koje su pomogle da se prisili Teheran da pristane na preliminarno okončanje svog nuklearnog programa.

Ruski i iranski izvori bliski trgovinskim pregovorima saopćili su da se raspravlja o finalnim detaljima sporazuma po kojem bi Moskva kupila i do 500.000 barela iranske nafte dnevno u zamjenu za rusku opremu i robe, prenosi Reuters.

– Značajan napredak je ostvaren u trenutku kada sporazum ima velike šanse za uspjeh. Raspravljamo o detaljima i o datumu potpisivanja sporazuma koji zavisi od tih detalja – izjavio je ruski izvor.

Kremlj je odbio komentirati te navode.

– Naša je želja da potpišemo sporazum što je ranije moguće. Naši zvaničnici raspravljaju o toj temi s Rusima i za nadati se da će sporazum biti potpisan uskoro, bez obzira možemo li postići (nuklearni) sporazum u Ženevi – izjavio je iranski zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan.

Nejasno je da li će sporazum biti proveden prije nego što se nuklearni sporazum, skiciran u Ženevi u novembru između Irana i šest svjetskih sila, finalizira.

(FENA)